Mineroloq-gemmoloq Nazir Nağıyev 10 ildən çoxdur ki, qiymətli daş-qaş və zərgərlik əşyalarının ekspertizası ilə məşğul olur. O, bu sahə üzrə ölkəmizdə ən yaxşı mütəxəssislərdən sayılır. N. Nağıyev ilə söhbətimiz qiymətli daşların sirləri və insanın səhhətinə müsbət təsiri barədədir.
– Nazir bəy, qiymətli daşlar deyəndə, ilk növbədə, nə nəzərdə tutulur?
– Qiymətli daşlar kainatın yaradılışı sirlərlə doludur. Onlar sanki Tanrının yaratdığı ən qeyri-adi canlılardır. Təbii daşlar sirli bir aləmdir. Onlar mənim üçün şəxsən keçmişi gələcəklə bağlayan bir körpü rolunu oynayır.
Bu daşlara təkcə zinət əşyaları kimi baxmaq olmaz. Təbii daşlar insanlar üçün çox faydalıdır. O qədər daşlar var ki, çətin müalicə edilən xəstələrə şəfa verir.
Mənə bəzən sual verirlər ki, təbii daşlar necə yaranır? Diqqət yetiirsəniz görərsiniz ki, daşların üzərində göy qurşağının əsas rəngləri əks olunub. Fikrimcə, bu qeyri-adi təbiət hadisəsinin daşlarla əlaqəsi çoxdur. Bir sözlə, təbii daşlar təbiətin özü kimi rəngarəngdir, bənzərsizdir.
Göy qurşağından yarpaqlara düşən şeh damcıları torpağa qarışır və şüalanma nəticəsində torpağın alt qatında nəmlənmə yaranır. Nəticədə, torpağın altında kimyəvi maddələr reaksiyaya girir. Təbii reaksiyadan formalaşan daşlar daha enerjilidir.
Təbii daşlar istifadə zamanı rəngini dəyişir. Rəng dəyişimi daşın tərkibində olan metalların zəngin olmasından asılıdır. Məsələn, tərkibində titan qarışığı olan yaqut sapfirə çevrilir və müxtəlif rəng çalarları əmələ gətirir. Daşın yaddaşı var. İnsanın yaxşı və ya pis əhvali-ruhiyyədə olduğunu hiss edir. Ona görə də rəngini ovqata dəyişə bilir.
– Deyirlər ki, daşların enerjisi var. Bu, həqiqətdir?
– Tamamilə doğrudur! Daşların hər birinin spesifik enerjisi var. Bunu duymaq, hiss etmək hər kəsə nəsib olmur.
Hər bir mineralın da öz sinqoniyası var. Məsələn, yaqut, turmalin daşları triqonal (üçkünc) sinqoniyadır. Ümumiyyətlə, daşların bu və ya digər xüsusiyyətlərinə bələd olmaq üçün fizika, həndəsə, kimya, torpaqşünaslıq və geologiya elmlərini dərindən bilmək lazımdır.
– Təbii daşları saxta daşdan necə ayırmaq olar?
– İlk növbədə, daşın kimyəvi tərkibinin nədən ibarət olduğu araşdırılmalıdır. Bundan başqa, onların yerin altında nə cür və hansı şəraitdə yaranması təxmin edilməlidir.
Məlumatı olanlar yaxşı bilirlər ki, kəhrəba şam ağacının şirəsindən hazırlanır. Ağac şirəsini torpağa tökür və nəticədə, kəhrəba daşı əmələ gəlir. Əlbəttə, bunun üçün uzun illər, qərinələr lazımdır.
Hazırda bəzi “mütəxəssislər” kəhrəbanı plastmasla qarışdırırlar. Ondan saxta bəzək əşyaları düzəldirlər. Onu, üstəlik, dəyərindən xeyli baha qiymətə satırlar. Burada vicdan məsələsi xüsusi önəm daşıyır. Əslində, qiymətləndirmə daşın tərkibinə görə aparılmalıdır. Yalnız yüksək peşəkar mütəxəssislər həmin daşa baxanda deyə bilirlər ki, bu təbiidir, yoxsa yox.
Təbii daş alarkən, onun üzərində olan vulkan yanmalarına xüsusi fikir vermək lazımdır. Eyni zamanda, daşın soyuqluq dərəcəsi də nəzərə alınmalıdır. Elə daş var ki, onun çəkisinə və kütləsinə nəzər yetirmək lazım gəlir. Daşın çəkisinin yüngül və ya ağır olması onun kristollaqrafik quruluşundan asılıdır.
– Təbii daşların insan sağlamlığına faydası varmı?
– Əlbəttə, var! Dahi alim-mütəfəkkir İbn Sina əhali arasında kütləvi ölümlərə səbəb olan vəbanın müalicəsində təbii daşlardan faydalanırdı. Hətta onu da qeyd edim ki, dövrümüzdə xərçəng xəstəliyinin müalicəsində opal daşından istifadə edilir. Bu daş bir çox ağır xəstəlikləri sağaltmaq üçün bioenergetik xüsusiyyətlərə malikdir.
Məlumdur ki, insanın dərisində məsamələr var. Üstümüzdə gəzdirdiyimiz daşın enerjisi həmin dəliklər vasitəsilə bədənimizə daxil olur. Enerji bədənimizə yayılaraq öz təsirini göstərir.
Məsələn, kəhrəba istifadə edən insanın ürəyi həmişə sağlam olur. Tərkibində yod və şam ağacının şirəsi çox olan kəhrəbalar var ki, ürək və zob xəstəliklərinin müalicəsində əhəmiyyətli dərəcədə müsbət təsirə malikdir.
Kəhrəbanın ən bahalı forması “yağbal” adlanır. Qədimdə Bakının Maştağa, Şüvəlan, Nardaran kimi kəndlərində kəhrəbaları müxtəlif cür – “daş yağbal”, “mərcanı”, “şirə daş yağbal” adlandırırdılar.
Böyük alim Nəsirəddin Tusi bir çox xəstəliklərin müalicəsi zamanı kəhrəbanın tozunu çaya və ya suya qataraq içməyi məsləhət görürdü. Çinlilər kəhrəba tozunu şirniyyat, çay və digər məhsulların tərkibinə qataraq istifadə edirlər. Ona görə də Çində xəstəliklərin sayı daha azdır. Yaşlanmanın faizi isə olduqca aşağı səviyyədədir.
Fidan SALMANOVA,
Elşən AĞALAROV (foto)
XQ