Ürəyi xəstəliklərdən qorumaq üçün profilaktika məqsədilə bir sıra qida məhsullarının qəbulu zəruridir. Dietoloqlar bu qidalardan bəzilərinin gündəlik rasiona daxil edilməsini və qəbulunu tövsiyə edir. Bunlar aşağıdakılardır:
Brokkoli. Nəinki ürəyi qoruyur, hətta onda xəstəliklərin yaranması və inkişafı riskini azaldan fitonutrientlərlə zəngindir.
Balıq. Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Omeqa -3 qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, eyni zamanda, tromb və infarkt riskini azaldır.
Giləmeyvələr. Ürək əzələlərini möhkəmləndirən və orqanlardakı soyuqlamanı aradan qaldıran antioksidantlarla zəngindir.
Avokado. Qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, ürək-damar xəstəliklərinin yaranmasına əngəl olur.
Kök. Ürək xəstəliklərinin və infarktın qarşısını alan beta-karotinlə zəngindir.
Z.HÜSEYNLİ
XQ