Şirniyyatın acılıqları

post-img

Süni rəng, dadlandırıcı və aromatizatorlar qatılmış hazır qidalar, paket ərzaqlar, kremli, rəngli şirniyyatlar mədəaltı vəzi sıradan çıxarır. 

Endokrinoloq Yekaterina Yanq bu zərif orqanın heç sevmədiyi qida əlavəsini açıq­layıb. Bildirib ki, bu 2 maddə – süni rəng və dadlandırıcı, demək olar, bütün müasir qi­dalarda var. Rasiondan tər­kibində yağdan əlavə bütün qidaları çıxarmaq lazımdır. 

O bildirib ki, tərkibində şəkər, karbohidrat olan qidalar bu vəzin funksiyasını zəiflədir. Mayalı ağ çörək, digər un mə­mulatları, bulka, tortlar, müxtə­lif konfetləri ayda bir – iki dəfə yemək olar. Mədəaltı vəz şir­niyyatı sevmir. 

Həkim qeyd edib ki, sosis və kolbasalarda olan rəng və dadlandırıcı da mədəaltı vəzə ziyandır. 

Z.HÜSEYNLİ
XQ

Sosial həyat