Acı bibərin şirinlikləri...

post-img

Ədviyyatların bir çox xəstəliklərin qarşısını almaqda kömək etməsi əsrlərdir təsdiq olunub. İstiot və çili ani ölüm riskini aşağı salır. Türkiyəli mütəxəssislərin araşdırmaları nəticəsində bu ədviyyatların sağlamlığa təsiri sübut olunub.

Məhsulu həftə­də dörd dəfə və ya daha çox istifa­də edən insanların ölüm riski ümumiy­yətlə, yeməyənlərlə müqayisədə 23 faiz azdır. Mütəxəssislər bildiriblər ki, acı bi­bər yeyən insanların ürək xəstəliyindən ölmə ehtimalı 34 faiz azdır.

Proessor Mustafa Çetinerin sözlərinə görə, bu ədviyyatda kapsaisin alkaloidinin molekulları var ki, bunun sayəsində on­kologiya, insult və infarktın inkişaf riski azalır. Çilidə həmçinin B1, B2, C vitaminləri, antioksidantlar var və tərkibindəki karo­tenoid piqmentləri insanın görmə qabiliyyətini artırır.

Z.HÜSEYNOVA, “Xalq qəzeti”

İdman