Diyetoloqlar əmindirlər ki, hər kəs konservləşdirilmiş balıq yeməlidir

post-img

Konservləşdirilmiş balıq-ton balığı, qızılbalıq, sardalya və kilkə - çox populyardır. 

Yahoo!life qeyd edir ki, yeni araşdırmalar konservləşdirilmiş balıq, xüsusən də kiçik növlər yeyən insanların daha uzun yaşaya biləcəyini göstərir. 

Konservləşdirilmiş balıq hava keçirməyən qabda bişirilmiş və konservləşdirilmiş balıqlara aiddir. Konservləşdirilmiş balıqların ən cəlbedici cəhətlərindən biri saxlama müddətidir, çünki konservləşdirmə prosesi balığın soyuducuda saxlanmadan uzun müddət təzə və təhlükəsiz saxlanmasına kömək edir. İstirahətə gedənlər üçün də yaxşı seçimdir, çünki konservləşdirilmiş balıq soyuducuya və ya bişirilməyə ehtiyac olmayan protein mənbəyidir.

Balıq həm müstəqil olaraq yeyilə bilər, həm də salat, sendviç və makaron kimi müxtəlif yeməklərdə istifadə edilə bilər.

Diyetoloqlar bir çox səbəbə görə konservləşdirilmiş balıqlara üstünlük verirlər. Onların tərkibində B12 və D vitamini kimi bir çox vitamin, həmçinin kalsium və selenium kimi minerallar var.

Diyetoloq Rima Kleiner konservləşdirilmiş və ya təzə balıqların "beyin üçün ən yaxşı qida" olduğunu deyir. Bu, xüsusilə omeqa-3 yağ turşularını ehtiva edən qızılbalıq, tuna və skumbriya kimi yağlı balıqlara aiddir.

Diyetoloq Mişel Rautenşteyn bildirib ki, konservləşdirilmiş balıq həm də yüksək keyfiyyətli proteinlə zəngindir. Konservləşdirilmiş balıqlarda 100 qramda 20-25 qram protein var.

Rautenstein qeyd edir ki, bir çox konservləşdirilmiş balıq növlərinin sağlamlıq faydalarından biri də yeməli sümüklərdir. O deyir ki, sardina və qızılbalıq kimi balıqların sümükləri "konservləşdirmə zamanı yumşalır, əhəmiyyətli bir kalsium və D vitamini mənbəyi təmin edir". Bu qidalar güclü sümüklərin qorunması, müntəzəm ürək dərəcəsi və düzgün qan laxtalanması üçün vacibdir.

Amma konservləşdirilmiş balıqların, xüsusilə duzlu suda və ya souslarda olan natrium tərkibinə diqqət yetirməjk lazımdır, çünki artıq natrium yüksək təzyiqə səbəb ola bilər.

Nəzərə alınmalı başqa bir məqam isə konservləşdirilmiş balıqların tərkibindəki civədir. Ağır metal olan civə zamanla orqanizmdə toplana bilər və sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Konservləşdirilmiş ton balığı, skumbriya kimi, ən çox civə ehtiva edir.

S.ELAY

XQ

Sosial həyat