Ənənəvi olaraq səhərlər hazırlanan yeməklər ürək-damar problemləri olanlar üçün zərərlidir. Qastroenteroloq Yekaterina Kaşux ürək xəstələri üçün uyğun olmayan səhər qidalarını açıqlayıb.
Bildirib ki, arterial təzyiqi olan insanlara blinçik, qayğanaq, kolbasa, mürəbbə, içliki qoğal ziyandır. Bu qidalarda yüksək xolesterin olduğundan, damarlarda LDL səviyyəsi qalxır. İnfarkt və insult riskini azaltmaq üçün heyvani yağ, piy mənşəli qidaları, mağaza şirniyyatlarını, şirin içkiləri və duzu azaltmaq lazımdır.
Ürək xəstələri səhərlər və gün ərzində taxıl, lifli qidalar, toyuq əti, tərəvəz, alma, qoz, qarabaşaq, süd məhsulları və giləmeyvələr, faydalı sıyıqlar yeməlidirlər.
Z.HÜSEYNLİ
XQ