Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin Əkinçilik Elmi-Tədqiqat İnstitutunda respublikamızda quraqlığa davamlı, məhsuldar buğda sortlarının yaradılması üzərində iş aparılır.
Bununla bağlı institutdan XQ-yə verilən məlumatda müəyyən bir sortun formalaşması, rayonlaşması və fermer təsərrüfatına inteqrasiya edilməsinin 15 ilə başa gəldiyi qeyd edilir: “Bu isə, dünyada baş verən qlobal iqlim dəyişikliyi fonunda tələbatı ödəməyə imkan vermir. Məsələn, 2023-cü ildə sortların yaradılması istiqamətində başladığımız iş 2035-ci ilə qədər davam edəcək”.
Hazırda adıçəkilən elmi–tədqiqat institutunun qarşısında duran əsas vəzifə quraqlığa davamlı, vegetasiya müddəti qısa olan sortlar yaratmaqdır. Bu istiqamətdə elmi-tədqiqat işləri davam edir. Çünki bitkinin yetişkənlik mərhələsində günəşli günlərin sayı daha yandırıcı, yəni 40-50 dərəcə olduğu üçün yetişmə zamanı problemlər yaşanır. Ona görə də institutda vegetasiya müddəti qısa olan, iyunun ortalarına qədər tam yetişkənlik dövrünü başa vura bilən yeni sortların yaradılmasına üstünlük verilir.
Düzdür, bu gün tez yetişən sortlar var, lakin onlar bütün ölkə ərazisində əkilmir. Məsələn, Şəki–Zaqatala bölgəsində əkilən sortla, Quba–Xaçmazdakı yetişdirilən sort arasında fərqlər var. Bu baxımdan hər bir bölgəyə xas sortların yaradılması hazırda elm qarşısında dayanan məsələdir. Təbii ki, bu, klassik metodlarla deyil, biotexnologiyadan istifadə etməklə gerçəkləşir.
Qardaş Türkiyənin Akdeniz Universiteti ilə əməkdaşlıq nəticəsində institutda molekulyar laboratoriya qurulub. Bunun sayəsində bir sortun 15 ilə yox, molekulyar səviyyədə 5-6 ilə yaradılması nəzərdə tutulub. Yeni sortlar daha çox məhsuldarlığı ilə diqqət çəkəcək. Başqa sözlə, indi 30-35 sentner olan orta məhsuldarlıq 40-45 sentnerə çatdırılacaq.
Azərbaycan seleksiyasına aid “Qızıl buğda”, “Şəfəq-2”, “Fatimə”, “Günəşli”, “Fərəhim”, “Abşeron”, “Ləyaqətli-80”, “Pərvin”, “Xəzri”, “Gilavar”, “Əsgəran” kimi yumşaq, “Zəngəzur”, “Rəvan”, “Dərələyəz”, “Göytəpə” kimi bərk buğda sortları hazırda dövlət reyestrinə daxil edilib və istehsalatda istifadəsinə icazə verilib. Ölkəmizdə buğdanın məhsuldarlığı dəmyədən və suvarmadan asılı olan sahələr var: Dəmyə ərazilərində nəmişliklə təmin edilmiş və edilməmiş yerlər mövcuddur. Dəmyə ərazilərində yağıntının normaya uyğun yağması məhsuldarlığa müsbət təsir göstərir. Çünki bu ərazilərdə məhsuldarlıq suvarmadan deyil, yağış hesabına formalaşır.
Bu il quraq dəmyə ərazilərinin 40-50 min hektarında biçin keçirilməyib. Bu, bitkinin inkişaf mərhələsində yağıntılı günlərin azlığı ilə bağlı olub. Suvarılan sahələrdə isə məhsuldarlıq 35 sentnerdən 80 sentrnerə yüksəlib.
Əkinçilik Elmi-Tədqiqat İnstitutunun məlumatında bildirilir ki, istehsal həcmləri Nazirlər Kabinetinin qərarı ilə müəyyənləşdirilən kvotaya uyğunlaşdırılmalıdır. Kvota 1700-1800 ton toxum civarında olur, bunun 1200 tonu institut və onun tabeliyindəki qurumlar tərəfindən yerinə yetirilir.
Əkinçilik Elmi-Tədqiqat İnstitutunda ölkədə elit toxum istehsalının 60-70 faizə çatdırılmasının mümkünlüyü vurğulanır. Eyni zamanda, böyük təsərrüfatların yaradılması və onlarda elit toxum istehsal olunması planlaşdırılır. Hazırda bununla bağlı yeni bir sistem qurulur. Fermerlərin tələbinə cavab verən, yüksək məhsuldarlığı olan sortlardan 400 min sünbül toplanılıb. Məqsəd kvotadan kənar ehtiyacı ödəməkdir. Yaxın 2-3 il ərzində elit toxumlara tələbatın 70–80 faizinin daxili istehsal hesabına ödəniləcəyi nəzərdə tutulur.
Azərbaycan Toxumçular Assosiasiyasının sədri Mədinə Əliyeva da yüksək məhsuldar taxıl üçün düzgün toxum seçiminin önəmi barədə bəhs edir: “Sahəyə yüksəkkeyfiyyətli toxumların səpilməsi məhsuldarlığın artırılmasında mühüm şərtdir. Toxum üçün ayrılmış sahələr yüksək aqrotexniki qaydada becərilməli, sortların bioloji xüsusiyyətləri nəzərə alınmaqla gübrələnməli, səpin optimal müddətdə, düzgün təyin edilmiş normada və qısa vaxt ərzində aparılmalıdır. Sahədən qəbul olunmuş toxum materialını səpinə hazırlayarkən onun təmizlənməsi, qurudulması, sortlaşdırılması və dərmanlanması işləri ardıcıllıqla yerinə yetirilməlidir”.
Assosiasiyanın sədrinin sözlərinə görə, bioloji xüsusiyyətlərinə görə, torpaq–iqlim şəraitinə uyğun rayonlaşdırılmış taxıl sortlarından istifadə məhsuldarlığı xeyli artırır. Ona görə də taxıl əkininin yerli torpaq–iqlim şəraitinə uyğun sortlarla keçirilməsi daha məqsədəuyğundur. Əkiləcək torpaq sahələrinin təsnifatına, həmçinin sələfinə görə düzgün seçilməsi də məhsuldarlığın artmasına təsir göstərən amillərdəndir. Toxumlar sortluq və əkin keyfiyyətlərinə görə, qiymətləndirilir.
Səpin keyfiyyətinə isə təmizliyi, cücərməsi, cücərmə enerjisi, rütubətliliyi, 1000 dənin çəkisi, ziyanverici və xəstəliklərə davamlılığı kimi amillər daxildir. Toxumların təmizliyi əsas bitki toxumlarının analiz üçün götürülmüş toxum çəkisinə nisbətən qarışıqların çəkisi ilə xarakterizə olunur. Standarta görə, əsas bitki toxumunun təmizliyi 97 faizdən az olmamalıdır.
Toxumlar səpin keyfiyyətinə görə kateqoriyalara bölünür. Məsələn I sinfin təmizliyi 99 faiz, cücərməsi 95 faiz, II sinfinki 98 faiz və 92 faiz, III sinfinki 97 və 90 faiz. Əkin keyfiyyətinə görə I, II və III sinfə aid toxumlar kondisiyalı toxumlar adlanır.
Toxumun dərmanlanması mütləq və zəruri tədbirlərdəndir. Onun bütün şəxsi təsərrüfatlarda həyata keçirilməsi vacibdir. Dərmanlanma zamanı təhlükəsizlik tədbirlərinə ciddi əməl olunmalıdır. Toxumların cücərmə qabiliyyəti də yüksək olmalıdır. Cücərmə qabiliyyəti 85 faizdən aşağı olan toxumlar səpin üçün yararsız sayılır. Toxumların rütubətliliyi quru toxumun çəkisinə nisbətən faizlə ifadə olunur.
Azərbaycan Toxumçular Assosiasiyası fermerlərə çağırış edərək bildirir ki, yüksək məhsuldarlıq əldə etmək üçün, ilk növbədə, düzgün toxum seçimi, toxumun təmizliyi, cücərdilmə qabiliyyətinin yüksək olması, həmçinin sertifikatlı olması əsas şərtlərdən biridir.
XQ