Cavanlıq pəhrizi

post-img

Balanslı və sağlam qidalanmanın hüceyrə zədələnməsinin qarşısını aldığı sirr deyil. Dietoloqlar bəzi qidaların qocalmanın sürətini azaltdığını bildirirlər. 

Ümumiyyətlə, mütəxəs­sislər tövsiyə edirlər ki, qida qəbulunda çərəzlərə (qoz, badam, fındıq, araxis, ərik çəyirdəyi, balqabaq tumu və s.), meyvə-tərəvəzə daha çox üstünlük verilmə­lidir. Dietoloqların məsləhət bildikləri həmin qidaları gündəlik rasiona daxil et­məklə, həm sağlam, həm də gənc qalmaq olar.

Onlar qocalma əleyhinə daha çox təsir edən 13 qidanı açıqlayıblar. Bun­lar– su, qoz, avokado, yaşıl çay, alma, üzüm, soğan və sarımsaq, pomidor, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər (ispanaq, brokkoli, kahı və s.), qa­bıqsız meyvələr (albalı, çiyələk, zoğal, qaragilə, moruq, böyürtkən və s.), tünd şokolad, balıq, və qa­tıqdır.

Araşdırmalarla sübut edilib ki, qırmızı əti, karbohidratı çox qəbul edən insanlarda qocalma prose­si meyvə-tərəvəzi çox yeyənlərə nisbətən 10 il tez başlayıb. 

Z.HÜSEYNLİ
XQ

Sosial həyat