Endokrinoloq Valeriya Antonova yumurtanın faydalarından danışıb. Bildirib ki, yumurta A, D, E və B qrupu vitaminlərlə zəngindir. Yumurtanın sarısında olan A vitamini hüceyrələrin inkişafına kömək edir, sümüyə, gözə faydası çoxdur. Görməni yaxşılaşdırır və diş sağlamlığı üçün çox xeyirlidir. Tənəffüs və həzm sistemini infeksiyalardan qoruyur.
D vitamini isə insan bədənində kalsiumun mənimsənilməsinə kömək edir.
E vitamini bədəni zərərli maddələrə qarşı bir qalxan kimi qoruyur.
B qrupu vitaminlər bəzi qida maddələrinin bədəndə enerjiyə çevrilməsinə kömək edir.
Ayrıca yumurtada olan kolin beyin funksiyalarının yerinə yetirilməsində əhəmiyyətli rol oynayır.
Yağlılıq tərkibi zəif olan yumurta dəmir və sink kimi bədən üçün çox lazımlı olan minerallarla da zəngindir.
Yumurtanın ağında yağ və xolesterol yoxdur. Onu daha çox qaynadılmış halda yemək məsləhətdir. Çünki yağda bişirilən yumurtanın B vitamini dəyəri azalır.
Z.HÜSEYNLİ
XQ