Yarpız: əvvəl qoxla, sonra yoxla

post-img

Yarpaqları uzunsov, çiçəkləri gö­yümtül çəhrayı rəngdə, kəskin iyi olan yarpızı kim tanımır? Bəs onun fayda­larını necə, bilirsinizmi? Mütəxəssislə­rin fikrincə, yarpızın tərkibindəki əsas təsirli maddələr uçucu yağlar, menthol, azulen, puleson, diosmin, gulukozid, saponin şirəsi və şəkərlərdir.

Yarpız nanə kimi yay fəslində topla­nıb qurudulur, ilboyu istifadə edilir. Lap qədim zamanlarda insanlar soyuqlayan­da yarpız çayı içməklə sağalıblar.

Bitki həzm sistemində çox fayda­lıdır, iştah açandır. Həzmi asanlaşdırır, köpü aradan götürür, qazqovucudur. Yarpızda olan uçucu efir yağları sinir­lərə və qan – damar sisteminə pozitiv və qıcıqlandırıcı təsir edərək, iltiha­bı azaldır. Eyni zamanda, artritdə, öd kisəsi, qaraciyər problemlərində, eləcə də mədə-bağırsaq xərçəngində istifadə olunur.

Yarpızın faydaları qədər zərərli xü­susiyyətləri də var. Belə ki, yarpızdan əldə edilən uçucu yağlar çox kəskin olduğundan toksiki təsir göstərə bilir. Buna görə hamilə qadınlar ondan uzaq durmalıdır. Gün ərzində ən cox 3 stəkan içilməlidir. 18 yaşdan kiçik uşaqların və süd verən anaların yarpız çayı iç­məmələri tövsiyə edilir.

Z.HÜSEYNLİ
XQ

Sosial həyat