Təzə meyvə, yoxsa şirə?

post-img

Şirənin tərkibində nə qədər çox karbohidrat və meyvə şəkəri varsa, sağlamlığa mənfi təsiri də bir o qədər güclüdür. Yayda təzə meyvə və giləmeyvə yemək orqanizmə yeni hazırlanmış meyvə şirəsindən daha yaxşı təsir göstərər. Çünki, bütün təzə sıxılmış şirələrdə meyvələrdə olan faydaların yarısı belə yoxdur. Həqiqətən, emaldan sonra qiymətli lif pulpadan yox olur.

Diyetoloqların sözlərinə görə, bu baxımdan ən zərərlisi şirin meyvələrdən – üzüm, banan, çiyələk və armuddan ha­zırlanmış şirələridir. Bütün qiymətli mad­dələr, vitaminlər və mikroelementlər belə şirələrdə yalnız hazırlandıqdan sonra ilk 15 dəqiqə ərzində saxlanılır. Sonra vita­minlər məhv olur.

Bundan əlavə, şirin meyvələrdən alı­nan təbii şirələrin həmişə çox kalorili və yüksək turşuluğa malik olduğunu unutma­yın ki, bu da son dərəcə zərərlidir.

Hər qurtum şirədən sonra dişləri fırça­lamaq lazımdır. Əks halda təbii meyvələr­də bol olan turşu minaya zərər verər, çü­rümə və digər diş problemlərinin yaranma şansını artırar.

 

Z.BAYRAM, “Xalq qəzeti”

Sosial həyat