Elə məhsullar var ki, orqanizmin qocalmasının qarşısını almaqla yanaşı, insanın gənclik və gözəlliklərini qoruyur. Pəhriz həkimlərinin fikrincə, nəinki ən çox yeyilən alma, hətta digər məhsullar bu prosesdə böyük rol oynayır. Alma vitamin və antioksidantlarla yanaşı, liflə də zəngindir ki, bunlar da qocalmanı ləngidən maddələrdir.
Liflə zəngin, fermentləşdirilmiş qidalar bir sıra xəstəliklərin inkişafı riskini azalda bilər. Ən əsas bağırsaqlara qulluq edilməlidir. Mikroflorada zərərli bakteriyalar, iltihab olmamalıdır. İmmunitet sisteminin işi və bütövlükdə orqanizmin vəziyyəti bundan asılıdır. Buna faydalı vitaminlər və liflə zəngin olan təzə tərəvəz və meyvələrin nisbətini artırmaqla nail olmaq olar. Araşdırmalar göstərib ki, qida rasionuna gündə 25 qram lif daxil edilsə ürək-damar xəstəlikləri, diabet və kolon xərçəngi riski 30 faiz azalar.
Bundan əlavə, fermentasiya yolu ilə əldə edilən məhsullar – duzlu kələm, turş alma, qarpız və digər turşular gəncliyin qorunması üçün faydalıdır.
Z.BƏŞİRQIZI, “Xalq qəzeti”