Qarğıdalı hamının sevdiyi bitki növüdür. Qoxusu və dadı ilə hər kəsin ağız dadına uyğundur. Xüsusilə yay aylarında qaynadılmış qarğıdalı çox yeyilir, həmçinin konserv kimi salatlarda da istifadə edilir.
Qarğıdalı əsrlər boyu Çin təbabətində müalicə məqsədilə istifadə olunub. Çoxumuz qarğıdalı saçaqlarını ayıraraq zibil qutusuna atırıq. Bilmirik ki, bu saçaqlar xəstəliklərlə mübarizədə çox güclü təsirə malikdir.
Qarğıdalı saçaqlarını dəmləyib içmək böyrək üçün çox xeyirdir. Bununla immuniteti gücləndirmək, orqanizmi xəstəliklərdən qorumaq mümkündür.
Eyni zamanda, həzm sisteminin nizamlı işləməsinə kömək edir. Bağırsaqları işlədən bu çay qəbizlik problemini də aradan qaldırır.
Qarğıdalı çayı, revmatizm və sümük xəstəliklərinə də yaxşı təsir göstərir. Sakitləşdirici təsiri ilə bədəni stressdən azad edir. Qarğıdalı saçağında çoxlu C və K vitaminləri var. Zəngin kalium və antioksidant mənbəyidir.
Dəri və ürək xəstəliklərinin müalicəsində istifadə edilir. Sızanaq və qara nöqtələrin yaranmasının qarşısını alır. Yaxşı nəticə əldə etmək üçün qarğıdalı saçağı qaynadılıb suyu soyuducuya qoyulur. Vaxtaşırı dəri onunla masaj edilir. Həmçinin saçı nəm saxlayır və qırılmasının qarşısını alır, tökülməsini dayandırır. Bunun üçün həmin çayı saça çəkib bir müddət saxlamaq lazımdır.
Z.BƏŞİRQIZI, “Xalq qəzeti”