Təhlükəli qida istehsal edən sahibkar hər birimizə zərər vurur
Kənd təsərrüfatı naziri Məcnun Məmmədov “Avropa və Mərkəzi Asiyada qida standartlarının təkmilləşdirilməsi və kodeks alimentarius komissiyasının fəaliyyətində iştirakın genişləndirilməsi” mövzusunda keçirilən regional müzakirədəki çıxışında bildirib ki, hər bir taxıl dənəsinin, hər kiloqram çörəyin qiymətli olduğunu, zəhmət və kapital qoyuluşu hesabına başa gəldiyini nəzərə alaraq, təhlükəli qida istehsal edən sahibkarın son nəticədə hər birimizə zərər vurduğunu görərik.
Nazirin sözlərinə görə, çıxdaş edilərək məhv edilən bu cür ərzaqlar dövlətin resurslarının israfı deməkdir: “Bu səbəbdən ölkələrin qida təhlükəsizliyi sahəsində qəbul etdiyi qanunvericilik aktlarının ciddi tətbiqi həm də ərzaq təhlükəsizliyində böyük rol oynayır. Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi ərzaq təhlükəsizliyi sahəsində “dəyər zənciri” prinsipini diqqətdə saxlamaqla insan qidası üçün tam təhlükəsiz ərzaq məhsullarının “tarladan süfrəyə” çatdırılması layihəsində aidiyyatı qurumlarla birgə iştirak edir”.
Ali Baş Komandan İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə ordumuzun 44 günlük müharibədə əldə etdiyi parlaq qələbədən sonra düşməndən təmizlənən torpaqlarımızda yenidənqurma işlərinə başlanılıb. Bu istiqamətdə kənd təsərrüfatına yararlı torpaq sahələri nəzarətə götürülərək ekoloji təmiz və epizootoloji sağlam zonalar yaradılmaqla yüksək keyfiyyətli, təhlükəsiz kənd təsərrüfatı məhsullarının istehsalına başlanılıb.
M. Məmmədov bildirib ki, bitki və heyvan sağlamlığı da Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin daim diqqət mərkəzindədir: “Bitkilər və heyvanlar üçün xüsusi təhlükə törədən zərərli orqanizmlərin məhv edilməsi, o cümlədən profilaktik tədbirlər mütəmadi olaraq həyata keçirilir. Ərzaq və qida təhlükəsizliyi sahəsində beynəlxalq təcrübələr nəzərə alınaraq islahatlar aparılır, sahibkarlara, fermerlərə dövlət dəstəyi göstərilir. Məşğul əhalinin işlə təmin edilməsi, ərzaq məhsullarının qiymətlərinin əlçatan olması və yoxsulluğun aradan qaldırılması daim dövlətimizin diqqət mərkəzində saxlanılır.
Nazir əlavə edib ki, Azərbaycan 2011-ci ildən BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı və Ümumdünya Səhiyyə təşkilatları tərəfindən “Birgə Qida Standartları Proqramı” çərçivəsində təsis edilən Kodeks Alimentarius Komissiyasına üzvdür. M.Məmmədov sözlərinə görə, bu komissiyanın beynəlxalq qida standartları, təlimatları və tətbiqetmə qaydaları beynəlxalq qida ticarətinin təhlükəsizliyinə kömək edir, insanların yüksək keyfiyyətli qida ilə təminatında öz töhfəsini verir.
XQ