Ürəyi sağlam saxlamaq və onu xəstəliklərdən qorumaq üçün profilaktika məqsədilə qəbul edilən qida məhsullarına diqqət etmək zəruridir. Dietoloqlar bu qidalardan bəzilərini diqqətə çatdırır.
Brokkoli – nəinki ürəyi qoruyur, hətta insanda ürək xəstəliklərinin yaranması və inkişafı riskini azaldan fitonutrientlərlə zəngindir.
Balıq – Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Omeqa -3 qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, eyni zamanda, tromb və infarkt riskini azaldır.
Giləmeyvələr – ürək əzələlərini möhkəmləndirən və daxili orqanlardakı soyuqlamanı aradan qaldıran antioksidantlarla zəngindir.
Avokado – qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, ürək-damar xəstəliklərinin yaranmasına əngəl olur.
Kök – ürək xəstəliklərinin və infarktın qarşısını alan beta-karotinlə zəngindir.
Z.HÜSEYNLİ
XQ