“Xiyar” demə, “xeyir” de!

post-img

Yaz aylarında “az qala” hər yeməyin yanında süfrəyə gətirilən xiyar sağlamlıq üçün çox faydalı bir tərəvəzdir. Onun qabığı da əsl vitamin mənbəyi, lif qaynağıdır.

Xiyarın yaşıl qabığında olan lif, vita­minlər və antioksidantlar sağlamlığa faydalı təsir göstərir. Mütəxəssislərin fikrincə, xiyar qabığının ən mühüm faydası immunitet sis­temini gücləndirməsidir. 

Həzm prosesini asanlaşdıran xiyar və qabığı müntəzəm qəbul edildikdə mədə prob­lemlərini aradan qaldırır. Xiyarın tərkibindəki bol su həzmi dəstəkləyir və bədənin maye ba­lansını qoruyur. Buna görə də, xiyarı qabıqlı yemək tövsiyə olunur.

Bir çox insanı maraqlandıran əsas məsələ xiyar qabığının dəriyə təsiridir. Qabıqdakı silisium mineralı saç və dırnaqları güclən­dirməyə kömək edir, antioksidantlar qırışları azaldır, dərini sağlam və gənc göstərir. 

Xiyardan faydalanmaq üçün qabıqlarını qaynadıb çay kimi də içmək olar. Qabıqlar arıqlamağı asanlaşdırır. 

Z.HÜSEYNLİ
XQ

Sosial həyat