Qanazlığının yüngül formalarında pəhrizə müəyyən dəyişiklik etməklə asanlıqla müalicə edib problemi aradan qaldırmaq mümkündür.
Bunun üçün ilk növbədə qidalanmaya diqqət edilməlidir. Menyuda dəmirlə zəngin olan ərzaqları artırmaq lazımdır. Söhbət, əsasən ət məhsullarından gedir. Bundan əlavə qanın tərkibini yaxşılaşdırmaq üçün pəhrizə qoz-fındıq, bal, albalı, alma, çuğundur, qarabaşaq, xurma kimi məhsullar vaxtaşırı daxil edilməlidir.
Mütəxəssislər qanazlığına kömək edən belə bir qarışığı tövsiyə edirlər: “200 qram badam, 300 qram xurma, 200 qram təbii bal götürülür. Xurma və badam yaxşı yuyulur və qurudulur, xurmanın çəyirdəkləri çıxarılır. Xurma və badam blenderlə yaxşı əzilir, bal əlavə edilib qarışdırılır. Hər gün bu dadlı qarışımdan 1 xörək qaşığı qəbul edilir”.
Onların fikrincə, badam, xurma və bal qanyaratma sistemi üçün faydalı olan bir çox maddələrlə – mis, dəmir, fol turşusu və s. zəngindir.
Z.HÜSEYNLİ
XQ