Yerli istehsal və ixrac artsa da, qiymətlər aşağı düşmür
Kartof ən çox istehlak olunan qida məhsuludur. Təsadüfi deyil ki, insanların gündəlik qida rasionunda xüsusi yer tutan kartof çox zaman “ikinci çörək” də adlandırılır. Üstəlik, kartof istehlak səbətinin vacib ərzaq məhsulu olduğundan dükan-bazarda ona həmişə yüksək ehtiyac duyulur.
Bu səbəbdən də kartofçuluq kənd təsərrüfatının gəlirli sahəsi kimi xüsusi aktuallıq kəsb edir. Yəni, çörəyini “ikinci çörək”dən çıxaran kəndli kartofun əkib-becərilməsinə həmişə diqqət göstərir, bu vacib nemətin yetişdirilməsi üçün minbir əziyyətə qatlaşmaqdan usanmır. Torpağa basdırdığı hər bir toxumun cücərib boy ataraq üzünü güldürməsinə, gün-güzəranını yaxşılaşdırmasına ümid edir.
Azərbaycanda bu sahəyə maraq həmişə yüksək olub. Ölkəmizdə kartofçuluq sahəsində ixtisaslaşan bölgələr, irili-xırdalı təsərrüfatlar daxili bazarda məhsul bolluğuna mühüm töhfələr verib, hətta bir çox hallarda isə Azərbaycan kartofunun şöhrətini xarici ölkələrdə tanıda biliblər. Elə ölkəmizdə kartofçuluğun inkişafına dövlət tərəfindən də lazımı dəstək göstərilir. Kartof əkən fermerlərə həm əsas, həm də təkrar əkinlərə görə subsidiya ödənilir. Hətta bu ildən təkrar kartof əkinlərinə görə ödəniləcək subsidiyanın miqdarı artırılıb. Belə ki, Aqrar Subsidiya Şurasının qərarına əsasən, 2023-cü ildə kartof əkən fermerlərə əsas əkinlərə görə bir hektara 280 manat, təkrar əkinlərə görə isə 100 manat subsidiya ödənilib.
Bəs, hazırda Azərbaycanda bu sahədə vəziyyət necədir? Kartofçuluqla məşğul olanlar hansı qayğılarla yaşayır, nə kimi problemlərlə üzləşirlər?
Hər şeydən əvvəl, ölkəmizdə kartofçuluğun real mənzərisini əks etdirən statistik rəqəmlərə nəzər salaq. Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi Aqrar Tədqiqatlar Mərkəzinin məlumatına əsasən, 2022-ci ildə ölkəmizdə kartof əkini sahəsi 2015-ci ilə nisbətən 10,2 faiz, 2021-ci ilə nisbətən isə 2,3 faiz azalaraq 54,8 min hektar olub. Bunun əksinə olaraq istehsal göstəriciləri yüksəlib. Belə ki, 2022-ci ildə kartof istehsalı 2015-ci ilə nisbətən 27,9 faiz, 2021-ci ilə nisbətən 1,2 faiz artaraq 1,1 milyon ton təşkil edib. Bu ilin 8 ayında isə ölkəmizdə 868,5 min ton (0,5 faiz çox) kartof istehsal olunub. Qeyd edək ki, hesabat dövründə ən çox məhsul Cəlilabad, Şəmkir və Tovuz rayonlarında yığılıb.
Bununla belə, cari ildə də kartof əkinində azalma var. Belə ki, rəsmi statistikaya əsasən, 2023-cü ilin yanvar-may aylarında kartof əkinləri 10,4 faiz və ya 5 min 691 hektar azalmaqla 48 min 990 hektar təşkil edib. Hesabat dövründə Qazax-Tovuz iqtisadi rayonunda 21 min 738 hektar, Lənkəran-Astara iqtisadi rayonunda 10 min 123 hektar, Quba-Xaçmaz iqtisadi rayonunda 4 min 46 hektar, Şəki-Zaqatala iqtisadi rayonunda isə 3 min 917 hektar kartof əkilib.
Göründüyü kimi, son illər ərzində kartof əkini sahələri azalsa da, istehsal göstəricisinin artımında dinamiklik müşahidə olunub. Bu, hektarın məhsuldarlığında da özünü göstərib. Belə ki, məhsuldarlıq 2022-ci ildə 2015-ci ilə nisbətən 40 faiz, 2021-ci ilə nisbətən isə 3,5 faiz artaraq 190,4 sentner/hektara çatıb. Bu dövrdə ən yüksək göstərici Qazax rayonunda qeydə alınıb: hektardan 335 sentner məhsul əldə olunub. Belə yüksək göstərici Cəlilabad və Ağstafada da müvafiq olaraq 307,5 və 300 sentner/hektar olmaqla diqqət çəkib. Onu da qeyd edək ki, 2019-cu ildə 56 min 921 hektar sahədən 1 milyon 417 ton, 2021-ci ildə 56 min 104 hektar sahədən 1 milyon 621 ton, 2022-ci ildə isə 54,7 min hektar sahədən 1 milyon 74 min ton kartof yığılıb.
Buradan aydın görünür ki, ölkədə daxili istehlakdan 200 min tona yaxın çox kartof tədarük edilir, üstəlik, hər il xaricdən 150-160 min ton məhsul alınır. Keçən il ölkəyə yığım mövsümündən sonrakı dövrdə Rusiya, İran, Türkiyə, Pakistan, Gürcüstan və Belarusdan 156 min ton kartof idxal edilib. Həmin vaxt bu məhsulun ixracı isə 7,8 min ton olub. Cari ilin yanvar-aprel aylarında isə 80 min 416 ton (22 milyon 312 min dollar) kartof idxal edilib, 7 min 778 ton isə (3 milyon 476 min dollar) isə ixraca yönəldilib.
Amma yerli istehsalın statistik göstəricilərinin yüksək olmasına, idxal prosesinin də diqqətdə saxlanılmasına baxmayaraq, mövsümlə bağlı bahalaşma qeydə alınıb. Məsələn, Aqrar Tədqiqatlar Mərkəzinin müvafiq araşdırmasından aydın olur ki, 2019-2022-ci illərdə, həmçinin bu il kartofun 1 kiloqramının topdansatış qiyməti 40 qəpik–1manat 10 qəpik arasında dəyişilib. Göründüyü kimi, mövsümi amillərlə bağlı olaraq bu mühüm ərzaq məhslunun qiymətində dəyişiklilklər baş verir. Belə ki, noyabr-dekabr aylarında baş verən qiymət artımı, adətən, aprel may-aylarınadək davam edir.
Yazını hazırlayarkən ölkənin bəzi rayonlarında kartofun mövcud pərakəndə satış qiyməti ilə də maraqlandıq. Bununla bağlı apardığımız kiçik araşdırmalara əsasən, kartofun 1 kiloqramının satış qiymətinin Cəlilabadda 60-70 qəpik, Tovuzda 70-75 qəpik, Qusarda 80-90 qəpik, Gədəbəy və Lerikdə isə 1 manat olduğunu öyrəndik. Paytaxtın ticarət şəbəkələri ilə qiymət fərqi isə 15-20 qəpik arasında dəyişir. Yeri gəlmişkən, indi həm paytaxtın, həm də bölgələrin dükan-bazarlarında qiymətlər nisbətən münasib olsa da, qarşıdakı aylarda bahalaşma qaçılmazdır.
Bahalaşma isə, əsasən, payız-qış aylarında müşahidə olunan qıtlıqla bağılıdır. Bu məqamda rəsmi statistikaya əsaslanıb onu da deyək ki, ölkədə istehsal olunan kartofun həcmi mövcud tələbatı üstələsə də, bu, özünütəminetməni doğrultmur, yalnız 88 faizlik göstərici ilə iş bitmiş hesab olunur. Ötən il kartof ixracı və idxalı 2021-ci illə müqayisədə xeyli azalıb: 92 min 350 ton ixrac, 226 min 906 ton idxal həyata keçirilib. Bu ilin altı ayında da kartof idxalı və ixracında 2022-ci illə müqayisədə azalma qeydə alınıb. Belə ki, cari ilin yanvar-iyun aylarında 83 min 168 ton (23 milyon 62 min dollar) kartof idxal edilib, 71 min 29 ton (30 milyon 989 min dollar) isə ixraca yönəldilib. Ötən ilin eyni dövründə kartof idxalı 26 milyon 309 min dollarlıq 100 ton, ixracı isə 35 milyon 59 min dollarlıq 80 ton olub. Bu isə kartof idxalının dəyər ifadəsində 12,4 faiz, həcmcə 17 faiz, ixracının isə müvafiq olaraq11,6 faiz və 9 faiz azalması deməkdir.
Düzdür, istehsal edilən kartofun 7-10 min tonu ixraca yönəldilsə də, yerli məhsul və idxal hesabına qıtlığı aradan qaldırmaq olmur. Əlbəttə, burada hesablamalara görə, kartofun qida məhsullarının istehsalına 5-7 min ton yönəldilməsi, mal-qara və quş yeminə 55-60 min ton işlədilməsi, hətta illik itkilərin 70 min ton ətrafında dəyişməsi də nəzərə alınsa, qıtlığın və nəticədə bahalaşmanın səbəbi haqqında müəyyən təsəvvür yaranır. Amma bütün bunlar heç də qeyd edilən bahalaşma amilinə əsas vermir. Çünki rəsmi ərzaq balansında əhalinin illik kartof istehlakının 840-845 min ton təşkil etdiyini nəzərə alsaq, bu göstəricinin illik toplanan və idxal olunan kartofa “uduzması”nın, görünür, əsaslı səbəblər var...
Rəsmi statistikada cari ilin kartof istehsalı ilə bağlı müvafiq göstəriciləri hələ tam açıqlanmasa da, hazırda müəyyən rəqəmlərə əsaslanaraq bu il istehsalda nəzərə çarpan azalmanı şərtləndirən bəzi amilləri diqqətə çatdırmaq mümkündür. Hələlik isə qısaca onu deyək ki, cari il kartof səpini və becərilmə dövründə hava şəraiti əlverişli olmayıb, başqa sözlə, yağıntılı və soyuq keçib. Yağışların dərmanlamanı çətinləşdirdiyindən zərərvericilərə qarşı mübarizə çətinləşib. Basdırılan toxumların müəyyən hissəsinin çürüməsi isə məhsuldarlığa mənfi təsir göstərib.
Bu məsələ ilə bağlı söhbət etdiyimiz mütəxəssislər bildirdilər ki, daxili bazarın yerli kartofla təmin olunmasında nəzərə çarpan problemlərin bir sıra səbəbləri var. Bunlardan biri və bəlkə də əsası respublikamızda kartofa yararlı əkin sahələrinin azlıq təşkil etməsidir. Düzdür, respublikamızın qərb bölgəsində – Tovuz, Şəmkir, Gədəbəy, Qazax və Cəlilabad rayonlarında, eləcə də müəyyən qədər Qusarda kartofçuluğun inkişafı baxımından əlverişli şərait olsa da, bu, istehlakın tam qarşılanmasını təmin edə bilmir. Toxumluq kartofla bağlı mövcud şərait də bol məhsul üçün əlverişli zəmin yaratmır. Çünki əvvəla, toxumluq kartofa yarayan ərazi azdır. Gədəbəy, Tovuz və Daşkəsənin dağlıq hissələri bunun üçün əlverişli sayılsa da, bu, kifayət etmir, toxumçuluq coğrafiyasını genişləndirməyə ciddi zərurət duyulur. Torpaq və iqlim şəraiti isə buna imkan vermir. Çünki kartof toxumunu dəniz səviyyəsindən 1200 metr yüksəklikdə olan əkin sahələrində yetişdirmək mümkündür. Amma sadalanan rayonlarda keyfiyyətli kartofun yetişdirilməsində heç bir problem yoxdur. Ölkəmizdə bu çür ərsəyə gələn məhsul isə dad keyfiyyətinə və kimyəvi tərkibinə görə təkcə yerli istehlakçılar tərəfindən deyil, xaricdə də yüksək dəyərləndirilir.
Kartofçuluğun bitib-tükənməyən problemlərini kəndlinin öz dilindən eşidək: Cəlilabadlı fərdi təsərrüfat sahibi Fətiağa Qarayev deyir ki, son illər rayonda kartofçuluq sahəsində böyük problemlər yaşanır. Həmin problemlərdən ən başlıcası su çatışmazlığı ilə bağlıdır. Onun sözlərinə görə, yaz aylarında su qıtlığı səbəbindən bostanları vaxtlı-vaxtında suvarmaq mümkün olmur. Bu da məhsuldarlığın azalmasına gətirib çıxarır. Çıxış yolunu rayondakı çayların yaxınlığında su hövzələrinin yaradılmasında görən təsərrüfat rəhbəri deyir ki, yaz aylarında həmin sututarlarda kifayət qədər ehtiyat toplamaq mümkündür.
Xərci qazancını üstələyən F. Qarayev gübrələrin həddindən artıq baha olmasından da narazıdır. Onun dediyinə görə, əkin zamanı torpağın alt qatına verilən gübrənin 50 kiloqramlıq kisəsini 2019-cu ilədək “Aqrolizinq”in xətti ilə güzəştli şərtlərlə 11 manata əldə etdiyi halda, indi bunun üçün 60-65 manatından keçməli olur.
Fətiağa Qarayev kimi digər fermerləri və fərdi təsərrüfat sahiblərini narahat edən başqa bir məsələ toxumçuluqla bağlıdır. Belə ki, vaxtilə 1 kiloqramı 60 qəpiyə olan toxumluq kartof bu il 1 manat 20 qəpiyədək bahalaşıb. Cəlilabadlı təsərrüfat sahiblərinin bu il yazlıq kartofun 1 kiloqramını 35-40 qəpiyə satdıqlarını nəzərə alsaq, xərcin gəliri üstələdiyini asanlıqla söyləyə bilərik.
Sirr deyil ki, bu gün əkin-biçin adamı min bir əziyyətlə yetişdirdiyi məhsulu bazara çıxarmaqda çətinlik çəkir. Elə cəlilabadlı fermerlər də kartofdan yaxşı gəlir əldə edə bilərdilər. Necə deyərlər, əgər bazarları bazar olsaydı... Məsələn, Fətiağa kişi deyir ki, bu il özünəməxsus sahədən bol məhsul əldə etsə də, bazarın olmaması səbəbindən təsərrüfatını inkişaf etdirmək məqsədilə bankdan götürdüyü krediti böyük çətinliklə qaytara bilib. Fermerlər çıxış yolu kimi, kartofun böyük hissəsini Rusiya bazarlarına göndərə bilsələr də, bu ölkənin milli valyutasının dəyər itirməsi səbəbindən heç bir qazanc yiyəsi olmayıblar. Söhbət etdiyimiz fermerlər deyirlər ki, isti aylarda kartofu saxlamaq çətin olduğundan rayon ərazisində saxlama anbarlarının yaradılmasına ehtiyac var.
Yeri gəlmişkən, bir sıra hallarda ixrac olunan kartof xaricdə yoxlandıqdan sonra keyfiyyətsizliyinə görə geri qaytarılır, yaxud məhv edilir. Mütəxəssislərin fikrincə, belə bir vəziyyətlə, əsasən, əmtəəlik deyil, toxumluq məhsulun yoxlanışı zamanı rast gəlinir. Çox güman ki, həmin idxal toxumluq kartof xaricdən gətirilən zaman xəstə olur, burada yenidən əkilərək ixraca yönəldilir. Belə zay toxumluq məhsulu respublikaya gətitib əkmək isə heç bir əndazəyə sığmır. Çünki onun tərkibində elə xəstəliklər var ki, torpaqda illərlə qalır. Torpağa sirayət etmiş bu xəstəlikdən xilas olmaq isə çox çətindir. Ona görə də həmin məhsulların məhv edilməsi düzgün addımdır.
Qeyd edək ki, son illər Azərbaycana kartof toxumları, əsasən, Rusiya Federasiyası, Ukrayna Respublikası, Gürcüstan Respublikası, Niderland Krallığı və Türkiyə Respublikasından gətirilir. Qeyd etdiyimiz kimi, ölkəyə kənardan gətirilən kartof isə çox zaman istifadəyə yarasız olur. Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin məlumatına əsasən, laborator müayinələr zamanı kartof yumrularında halqavari bakterial çürümə və fitopatogen bakteriyalar (qonur çürümə) aşkar edilib. Həmin faktlarla bağlı qanunvericiliyə uyğun olaraq müvafiq tədbirlər görülüb. Təkcə onu qeyd etmək kifayətdir ki, bu ilin əvvəllərində İrandan və Rusiyadan ölkəmizə gətirilən 700 tondan artıq keyfiyyətsiz kartof məhv edilib. Həmin məhsulların daxili bazara yol tapması isə, son nəticədə, kartof təsərrüfatında ciddi problemlər yaradar, məhsuldarlığın xeyli aşağı düşməsinə səbəb olardı.
Eyyub HÜSEYNOV,
Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri
Ölkənin kartof bazarında uzun illərdir ki, böyük çaşqınlıq, qeyri-müəyyənlik var. Hazırda bu sahədə istehlakçıları narazı salan amillər çoxdur. Kartofun növ dəyişikliyi, əhalinin dadına, tamına öyrəşdiyi kartofun tədricən yoxa çıxması və ya məhsuldarlığın aşağı düşməsi, dərmanların təsirsizliyi kimi məsələlər bu baxımdan ciddi narahatlıq yaradır.
Ölkəmizin əsas kartofçuluq rayonu olan Gədəbəydə növ dəyişikliyi Azad İstehlakçılar Birliyini daim narahat edir. Belə ki, vaxtilə Azərbaycana humanitar yardım olaraq verilən və heç bir yoxlamadan keçirilməyən kartof sortları bir çox yerlərdə olduğu kimi, Gədəbəydə də əkinçiliyə cəlb olunub. Həmin növ kartoflar Kolorado böcəyinə dözümlü olmasına baxmayaraq, geninə müdaxilə edilmiş sortlardır. Məlum olduğu kimi, sözügedən ziyanverici kartofun yarpaqlarını yediyindən məhsuldarlıq aşağı düşürdü. Bunun qarşısını almaq üçün Kolorado böcəyinə dözümlü yeni kartof sortları yetişdirildi. Belə sortlara isə ziyanverici böcəklər heç bir halda yaxın dura bilmir. Bununla belə, Kolorado böcəklərinin yem bazası azadlığından təbiətin zəncirvari reaksiyası baş verib. Yəni, bu növ həşəratlarla qidalanan canlılar da məhv olub. Düzdür, bunlar yalnız vizual, məsələnin görünən tərəfləridir.
Hazırda Azərbaycan bazarında kartofun 1 kiloqramının qiyməti 60 qəpikdən 2 manatadək dəyişir. 2 manata satılan içi ağ Gədəbəy kartofudur. Rusiyadan idxal edilən kartofun topdansatış qiyməti 60, pərakəndə satışı isə 70 qəpikdir. Heç şübhəsiz, istehlakçıların əksəriyyəti Gədəbəy kartofuna daha çox üstünlük verir. Bununla belə, hazırda daxili bazarda kartofun 20-yə yaxın növü mövcuddur. Qeyd etmək istəyirəm ki, ayrı-ayrı regionlar üçün uyğunlaşdırılmış növlər bəzən yaxşı bar versə də, müəyyən hallarda lazımı məhsuldarlıq əldə etmək mümkün olmur. Burada kimyəvi dərmanların da çox böyük rol oynamasını deməliyik. Elə əhalidən gələn məlumatlar da son illər kimyəvi dərmanların təsirinin azlığını təsdiq edir. Bununla yanaşı, kartofçuluqda gübrələrin də az təsirli olmasından çox danışılır. Bu da son nəticədə gübrələrdən daha çox istifadəyə yol açır. Biz hər il sadə bir cihazla kartofun tərkibində olan nitratların miqdarını yoxlayırıq. Təəssüflər olsun ki, kənd təsərrüfatı ilə məşğul olanlar yüksək məhsuldarlıq əldə etmək üçün gübrələrdən geniş istifadə edirlər. Nəticədə, kartofun tərkibində nitratların miqdarı əksər hallarda normadan 70 faiz çox olur. Əlbəttə bu, yolverilməzdir. Çünki belə hallar istehlakçıların tədrici zəhərlənməsinə gətirib çıxara bilər.
Ölkənin cənub bölgəsində–Lerik və Yardımlı rayonlarında əhalinin, necə deyərlər, “dağ kartofu” adı ilə böyük məmnuniyyətlə almaq istədiyi kartofda da məhsuldarlığın aşağı düşməsi tendensiyası barədə bizə məlumatlar daxil olur. Düşünürəm ki, Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi və Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi elə bir iş aparmalıdırlar ki, ölkədə kartofçuluğun inkişafı vüsət alsın. Bunun üçün, ilk növbədə, gen dəyişikliyinə uğramış kartof sortları toxumçuluqdan çıxarılmalıdır.
Son illər bir çox kənd təsərrüfatı məhsullarının bazara çıxarılmasında möhtəkirlik hallarına da təsadüf olunur. Bir misal çəkim: Cəlilabad rayonunda kartofçuluq çox yaxşı inkişaf edirdi. Bu il problemlər orada da özünü ciddi şəkildə göstərdi. Problem isə, əsasən, məhsulun satılması ilə bağlı idi. Belə ku, xüsusu bir alverçilər dəstəsi meydana çıxıb. Mənə verilən məlumata görə, onların vasitəçiliyi olmadan kartofu əkinçidən alıb topdansatışını həyata keçirmək mümkün deyil. Kartof istehsalçıları bununla bağlı müvafiq qurumlara müraciət etsələr də, alverçilərin qarşısını ala bilməyiblər. Nəticədə, alın təri ilə yetişdirdikləri məhsul onların zərərinə olan bir təsərrüfat fəaliyyəti ilə yekunlaşıb.
Təəssüf hissi ilə qeyd etmək istəyirəm ki, son illər əkin-biçin adamı kənd təsərrüfatının idarə olunmasında elmi nailiyyətlərdən istifadədən xeyli uzaq düşüblər. Xüsusən də fərdi təsərrüfatlar bu məsələdə daha çox çətinlik çəkirlər. Düşünürəm ki, ölkəmizdə Kooperasiya haqqında qanunun işlənməsi çox vacibdir. Bu da aqrar sahədə çalışan fərdi təsərrüfatların kooperasiyada birləşməklə suvarma mənbələrindən, ziyanvericilərə qarşı mübarizə imkanlarından, eləcə də elmi-tədqiqat institutlarının tövsiyələrindən kompakt, səmərəli şəkildə istifadə etməyə imkan yaradar. Azərbaycanda kartofçuluğun inkişafı yüksək səviyyəyə çatdırılmalıdır ki, daxili bazar Rusiyadan və digər ölkələrdən asılılı olmasın.
Vaqif BAYRAMOV,
Mirbağır YAQUBZADƏ
XQ