Turizmin inkişafı hər yerdə prioritet istiqamət sayılır. Çünki fəsildən asılı olmayaraq, turizm ölkəyə valyuta gətirir, həm də ölkənin hərtərəfli tanınmasına şərait yaradır. Buna görə də, onun inkişafı Azərbaycanda da diqqət mərkəzində saxlanılır. Füsunkar təbiətə, zəngin mətbəxə və qonaqpərvərlik ənənələrinə malik ölkəmizin bu sahədə böyük potensialı var. Xüsusilə də son zamanlar şərabçılıq turizminin inkişaf etdirilməsinə yönəlmiş addımlar Azərbaycanı yeni yönümlü məkana çevirir.
Azərbaycan ərazisində üzüm eramızdan əvvəl III minilliyin sonlarından becərilir. Lakin XVIII əsrin sonlarına qədər çoxsaylı müharibələr və işğallar səbəbindən üzümçülük vaxtaşırı tənəzzülə uğradı. XIX əsrin əvvəllərində Azərbaycanın çar Rusiyasına birləşdirilməsindən sonra ilk üzümçülük və şərabçılıq zonaları formalaşdı. Sovet hakimiyyəti qurulduqdan sonra respublikada üzümçülük sürətlə inkişaf etdi. Hətta 1984-cü ildə Azərbaycanda üzümçülük tarixində rekord məhsul – 2 milyon 500 min ton məhsul yığılmışdı. Ancaq 1985-ci ildə Mixail Qorbaçovun alkoqol əleyhinə başlatdığı kampaniya üzündən şərabçılıq sənayesi iflasa uğradı. Demək olar ki, Azərbaycanda bütün şərab növlü üzüm tənəkləri kökündən çıxarıldı.
Ölkəmiz müstəqilliyini bərpa etdikdən sonra şərabçılıq sənayesi yeni inkişaf mərhələsinə qədəm qoyub. İndi ölkədə bir çox yerli və xarici sahibkarlar şərabçılığın inkişafına öz töhfələrini verirlər. Belə şirkətlərdən biri də “Abrau-Durso” Şirkətlər Qrupudur.
“Abrau-Durso” üzüm bağlarının salınması üçün, ümumilikdə, 430 hektar torpaq sahəsi alıb, meynələrin əkilməsi ilə bağlı hazırlıq işləri görüb. İyunun 9-da “Şəki Şərab” zavodunda köpüklənən şərab istehsalının saatda 4000 butulka istehsal gücü ilə ən yeni xətti işə salınıb. Süzülən ilk şərab “Abrau International” Azərbaycan ərazisində yetişdirilən yerli və beynəlxalq üzüm sortlarından hazırlanmış köpüklənən şərabdır. Köpüklənən şərab həm ölkə ərazisində satışa çıxarılacaq, həm də xaricə göndəriləcək. Eyni zamanda, xarici şirkətlərin regiona gəlməsi yeni iş yerlərinin yaradılması deməkdir.
Bu, şərabçılıq turizminin inkişafına növbəti təkandır. Axı, şərabçılıq təkcə yeni iş yerləri demək deyil, o həm də turizmin son illər sürətlə yayılan istiqamətinin – şərabçılıq turizminin ayrılmaz hissəsi sayılır. Bu reallığı yüksək qiymətləndirən “Abrau-Durso” şirkəti də müəssisənin ərazisində unikal şərab muzeyi – “Az Abrau Muzeyi” açıb. Muzeydə Azərbaycanda zəngin üzümçülük və şərabçılıq mədəniyyətinin tarixini əks etdirən ekspozisiya təqdim olunur. Şübhəsiz ki, muzey öz qonaqları üçün fəaliyyət göstərən müəssisəni ziyarət etmək və şərab istehsalı prosesi ilə tanış olmaq imkanı da yaradacaq. “Az Abrau Muzeyi” bu regiona səfərlər üçün mühüm cəlbedici mərkəzə və öz tarixi ilə məşhur olan Şəkidə turistlərin görməli olduğu əsas məkana çevriləcək.
Mütəxəssislər əmindirlər ki, şərabçılıq turizmi ilə daha çox xarici ölkə vətəndaşını Azərbaycana turist kimi cəlb etmək mümkündür. Xüsusilə də zəngin Avropa ölkələrinin əksəriyyətində bu turizm sahəsinə böyük maraq var. Bu mənada “Az Abrau Muzeyi” ölkəmizin şərabçılıq turizminin böyük potensialının təbliğatı baxımından əhəmiyyət kəsb edir.
İlqar HƏSƏNOV,
Səbuhi MƏMMƏDOV,
“Xalq qəzeti”