Orqanizmə ziyan vuran, bir sıra xəstəliklərə yol açan zərərli qidalardan danışanda kolbasa mütləq qeyd edilməlidir. Çünki kolbasa bu gün qida sənayesi, mağaza vitrinlərində olan ən zərərli qidalardan biri, bəlkə də, birincisidir.
Endokrinoloq Yelena Medvedyeva deyib ki, əslində, kolbasanın xərçəngə səbəb olması barədə danışmağa ehtiyac yoxdur, çünki bu, tədqiqatlarla artıq sübut olunub. Amma son araşdırmalarla belə aydın olub ki, kolbasanın çox qəbulu həm də ürəyi sıradan çıxara bilər.
Həkimin sözlərinə görə, kolbasada həddən artıq çox duz olduğu üçün bədəndə mayeni toplayır və damarlarda qanın təzyiqini artırır. Eləcə də, onun tərkibindəki piy, transyağlar, müxtəlif qatqı maddələri, hətta istehsal prosesinə ciddi riayət edilsə də, qan damarlarının tutulmasına gətirib çıxarır.
Kolbasaya qatılan xüsusi dadlandırıcı o qədər güclüdür ki, insan doyma hissini itirir, iştahı artır və o, orqanizminə bilmədən kanserogenləri toplayır.
Həkim tövsiyə edib ki, belə qidalardan imtina edib yemək üçün təmiz zülal, faydalı yağlar, qoz, balıq və bitkiləri seçmək lazımdır.
Z.HÜSEYNLİ
XQ