Əriyin həm sulusu, həm qurusu

post-img

Əriyin sulusu kimi, qurusu da olduqca faydalıdır. Xalq təbabətində əsrlərdir ki, ərik qurusundan müxtəlif müalicəvi təsirinə görə geniş istifadə olunur. Ərik qurusu təzə ərikdən faydalı tərkibinə görə heç də geri qalmır. Onda B, C, PP vitaminləri, kalium, maqnezium, marqans və 12 aminturşusu var.

Mütəxəssislər quru əriyin orqanizmə faydaları ilə bağlı bildirirlər:

1. Ərik qurusunun sidikqovucu təsi­ri var. Bədəndəki artıq mayeni çıxarır, ödemi götürür, böyrək və sidik yolla­rındakı qumu, daşı, çöküntünü yuyub təmizləyir.

2. Piy və yağ yandırıcı xassəsi var. Artıq çəkisi olanlar metobolizmi sürətləndirmək üçün gündə 5–7 ədəd ərik qurusu yeməlidir. 

3. Qandurulducudur. Qanın axıcı­lığını artırır, tromba qarşıdır. Ona görə müasir tibbdə varikoz və ürək damar xəstələrinə quru ərik tövsiyə edilir.

4. Həzmi yaxşılaşdırır, qəbizliyə qar­şı xeyirlidir.

5. Endokrin hormonal sistemi tən­zimləyir.

6. Yaddaşı yaxşılaşdırır, diqqəti ar­tırır.

7. Görmə zəifliyində faydalı olduğu təsdiqlənib.

8. Yüksək təzyiqi salır, xəstələrdə damar spazmını aradan qaldırır.

9. Miqren və baş ağrılarına qarşı faydalıdır.

Mütəxəssislər quru əriyi yuyub gün­də 100 qram yeməyi tövsiyə edirlər. 

Z.HÜSEYNLİ
XQ

Sosial həyat