Ağartı, xüsusilə qatıq bəzi yeməklərdə istifadə edilməklə yanaşı, həm də vitaminlər, minerallarla zəngin olub sağlamlıq üçün çox faydalıdır.
Dietoloqların fikrincə, qatıq kalsium və probiyotiklər kimi qida maddələrinin mənbəyidir. Bu məhsul sümüklər, bağırsaqlar üçün faydalıdır və arıqlamağa da kömək edir. Bir qab azyağlı qatıq 14 qrama qədər protein təmin edir. Protein toxluq hissi yaratdığından qatıq enerji almağa kömək edən ideal səhər qəlyanaltısı ola bilər.
Tədqiqatlar sübut edib ki, süd məhsullarının qəbulunu artırmaq yüksək qan təzyiqinin inkişaf riskini azalda bilər. Balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi müntəzəm qatıq istehlakı xəstəlik riskini 30 faiz aşağı salır.
Qatıq həmçinin xolesterol səviyyəsini aşağı salmaqla ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır. Bağırsaqların selikli qişalarının keçiriciliyini tənzimləyir və sağlamlığını qoruyur. Bundan başqa, qatığın tərkibində probiotiklərin olması virus və toksinlərlə mübarizə apara bilən təbii antikorların və immun hüceyrələrin sintezini stimullaşdırır.
Z.HÜSEYNLİ
XQ