Ərik kimlərə faydalıdır?

post-img

Əriyin həm təzəsində, həm qurusunda faydalı vitamin və minerallar var. Mütəxəssislərin fikrincə, onun faydası olduğu kimi zərərləri də var. 

Ərik B, C, E, K qrup­ları vitaminləri, nikotin turşusu, maqnezium, kalsium, kalium, dəmir, yod, fosfor, üzvi turşu­lar, qlükoza, saxaroza, fruktoza, taninlər, pektin, flavonoidlər, sellüloza ilə zəngindir.

Ərik yemək bağırsaq funksiyasını yaxşılaşdır­mağa kömək edir, qan damarlarının divarlarını gücləndirir, qocalmanı ləngidir, ürək üçün faydalı olan kalium çatışmazlığı­nın qarşısını alır.

Bununla belə, əriyin bilmədiyimiz zərərləri də var. Ərik allergik reaksiya­sı olanlara qəti qadağandır. Onu mədə xorası, qastrit, iltihablı bağırsaq xəstə­liyi (IBD), tiroid (zob) xəstəliyi, diabet, böyrək xəstəliyi, bəzi ürək xəstəlikləri olanların yeməsi orqanizmə xeyirdən çox zərər verə bilər.

Buna görə, ərik yeyərkən, öncə sağ­lıq problemlərinizi düşünün. 

Z.HÜSEYNLİ, “Xalq qəzeti”

Sosial həyat