Pəhriz faydalıdırmı?

post-img

Son zamanlar gah ət və heyvan mənşəli məhsullardan, gah da bit­ki mənşəli qidalardan imtina etmək məsləhətlərini çox eşidirik. Veqa­nizm tərəfdarları deyirlər ki, qida­lanmaya bu cür yanaşma sağlam qalmağa və uzun yaşamağa kömək edir. Müasir tədqiqatlar isə sübut edir ki, bitki əsaslı pəhriz çox zərər­li ola bilər və hətta vaxtından əvvəl ölüm riskini 23 faiz artırar. İrlandiya, İsveçrə, Böyük Britaniya, İspaniya, Fransa və Almaniya alimləri bu qə­naətə gəliblər. Tədqiqatçılar pəhriz­dəki hər bir maddəni qiymətləndi­riblər. Heyvan qidası, sıfırdan aşağı bal alıb. Bütün taxıllar, meyvələr, tərəvəzlər (kartof istisna olmaqla), lobya, qoz-fındıq, qəhvə, çay isə ən yüksək nəticə əldə edib. 

Ancaq elm adamları “sağlam ol­mayanlara” təmizlənmiş taxıl məh­sulları, kartof, şirin limonadlar, meyvə şirələri, konfetlər də daxil etdilər. Yəni, təkcə ət və digər heyvan mənşəli məh­sullar deyil, həm də şərti olaraq bəzi bitki qidaları da “sağlam deyil”.

Nəticədə tədqiqatın müəllifləri qida növünə görə 17 qrupun hər birinin rey­tinqini ümumiləşdiriblər. Pəhriz sağ­lamlıq indeksi yüksək olan insanlarda ümumi səbəblərdən ölüm riski 0,84, xərçəngə tutulma riski 0,92, ürək-da­mar xəstəlikləri riski 0,92, miokard in­farktı 0,86, işemik insult riski 0,86–0,84 olmuşdur. Belə nəticəyə gəliblər ki, hər növ pəhriz unudulsun. Hər qidadan, amma az-az yemək məqsədəuyğun hesab edilsin. 

Z.HÜSEYNOVA, “Xalq qəzeti”

Sosial həyat