Qaraciyərin və digər orqanların işini yaxşılaşdıran ən faydalı meyvə tərkibindəki pektin sayəsində pestisidləri, ağır metal ionlarını və sağlamlığa mənfi təsir göstərən digər zərərli maddələri neytrallaşdıran ərikdir.
Bu meyvənin tərkibində A, C, B, B1, E vitaminləri, beta-keratin, maqnezium, fosfor, yod, dəmir, kalium kimi mineral maddələr var. Tibb elmləri namizədi, həkim Anatoli Peçenka bildirib ki, qaraciyər xəstəliklərində daha çox əriyin turş növlərindən istifadə etmək lazımdır. Deyib ki, yalnız meyvənin təkcə özü deyil, ondan hazırlanan içkilər də faydalıdır. Əriyi son vaxtlar detoks məqsədilə smuzilərin tərkibində də istehlak etmək olar: bu yolla sutkalıq vitamin və mineral dozanı almaq olar. Ərik qalxanabənzər vəzinin də işini yaxşılaşdırır.
Həkim Tatyana Zaletova isə qaraciyəri qorumaq üçün ən faydalı meyvənin turş alma olduğunu iddia edib. Bildirib ki, ilboyu əlçatan olan almada daha çox pektin, lif və polifenollar var. Məhz polifenollar toksiki maddələrin zərərsizləşdirilməsi ilə məşğul olan orqanların işini dəstəkləyir. Pektin isə bağırsaq mikroflorası üçün vacib probiotikdir.
Həkim deyib: “Yaxşı olar ki, maksimal dərəcədə müxtəlif növ, yerli almalar yeyəsiniz. Almanın qabığında polifenol və lif olduğundan onu soymadan yeyin”.
Z.HÜSEYNLİ
XQ