Qarabağ dirçəliş yolunda
Üzümçülük aqrar-sənaye kompleksinin ən gəlirli sahələrindəndir. Vaxtilə Azərbaycanda kənd təsərrüfatından əldə edilən ümumi mənfəətin 30 faizi üzümçülüyün payına düşürdü. Keçən əsrin 80-ci illərində isə üzümçülük iqtisadiyyatın aparıcı sahəsi olan neft sənayesi ilə rəqabət apararaq dövlət büdcəsinin formalaşmasında mühüm yer tuturdu.
1984-cü ildə Azərbaycanda üzümlüklərin ümumi sahəsi 280 min hektara çatdırılmış, həmin il ilk dəfə olaraq 2,1 milyon ton üzüm istehsal edilib. Şamaxı, Cəlilabad, Ağdam, Füzuli, Xanlar, Qazax, Tovuz və Şəmkir rayonlarının hər birində ildə 100 min tona qədər üzüm tədarük edilirdi.
Üzümçülük Ağdam rayonunda da ənənəvi təsərrüfat sahələrindən biri sayılırdı. 1985-ci ildə 21,3 min hektar sahədən 104 min ton üzüm istehsal edilib. 1980–1988-ci illər ərzində rayonda üzüm istehsalı ölkə üzrə istehsalın təqribən 7,2 faizini təşkil edib. Həmin dövrdə Ağdamda şərabçılıq sənayesinin inkişaf etdirilməsinə, şərab məhsullarının keyfiyyətinin yüksəldilməsinə və çeşidinin genişləndirilməsinə dövlət tərəfindən böyük diqqət yetirilirdi. Burada istehsal olunan şərab məhsulları dünyanın müxtəlif ölkələrinə ixrac olunurdu.
Ağdamdan həm də qış aylarında Azərbaycan və SSRİ-nin digər şəhərlərinin əhalisinə təzə üzüm məhsulları tədarük edilirdi. Bu məqsədlə rayondakı “Qarabağ” üzümçülük və şərabçılıq sovxozunda soyuducu tikilmişdi. Bu qurğu o dövrün ən son texnologiyalarına əsaslanırdı. Lakin keçmiş İttifaq rəhbərliyinin alkoqolizm və sərxoşluğa qarşı mübarizə tədbirləri haqqında 1985-ci ildə qəbul etdiyi qərar Ağdamda da üzümçülüyün inkişafına ciddi zərbə vurdu. Bu qərəzli qərardan sonra üzüm sahələri azaldılaraq 1988-ci ildə 15,5 min hektara düşdü. 1988-ci ildə üzümlüklərdən 86,1 min ton məhsul əldə edildi.
Digər tərəfdən, 90-cı illərin əvvəllərində ölkədə yaranmış vəziyyət bu sahənin tənəzzülünə səbəb oldu. İstehsalçılarla istehlakçılar arasında ənənəvi münasibətlər pozuldu və nəticədə bir sıra üzümçülük–şərabçılıq müəssisələri fəaliyyətini dayandırdı. Üzüm sahələrinin bir hissəsi işğal altına düşdü. Rayonun işğal edilməyən ərazilərində isə bir neçə hektar üzüm bağları qaldı. Bu sahəyə maraq tamamilə azaldı və onun yerini taxıl zəmiləri tutdu.
Bu barədə Ağdamdan məcburi köçkün Nadir Alışov dedi:
– Üzümçülük Ağdamın ən gəlirli sahəsi idi. Burada şərabçılığı inkişaf etdirmək üçün bütün imkanlar vardı. 17 şərab zavodu, 50 min hektar üzüm bağının olması dediklərimin təsdiqidir. Bu diyar həm də bazara çıxartdığı şərab və konyakı ilə məşhurlaşmışdı. Yadımdadır, “Ağdam” şərabı Rusiyada satışa çıxarılan kimi mağazaların qarşısında uzun növbələr yaranırdı. Bu içkini digər portveynlərdən fərqləndirən üstünlük onun tərkibində 8 faiz şəkər və spirtin tündlüyünün 19 faiz olması idi.
Sovet İttifaqı dövründə Rusiya bazarına həm ucuz, həm də keyfiyyətli içki lazım idi. Bu səbəbdən “Ağdam” şərabının alıcı qüvvəsi böyük idi. Bu vaxtadək “Ağdam” şərabı ilə bağlı o dövrdə yayılmış bir söhbəti də unutmamışam: “Bir dəfə Ağdamın birinci katibi qurultayda iştirak etmək üçün Moskvaya gedir. Qurultaydan sonra qəzet almaq məqsədilə növbəyə dayanır. Birdən administratorun “Ağdam”, “Ağdam” deyə qışqırdığını eşidir. Katib də “buradayam, eşidirəm” deyə cavab verir. Administrator “siz niyə növbəyə dayanmısınız, bütün ruslar sizin şərab üçün növbəyə dayanır” - deyə bildirir. Katib növbədənkənar buraxılır”.
Şərab zavodunda işlədiyim dövrdə “Ağdam” portveynin hazırlanmasında “Bayanşirə”, “Rkatsiteli” üzüm sortlarından istifadə edilirdi. “Ağdam” konyakı da keyfiyyətinə görə seçilirdi.
Həmin vaxtlar Ağdamın Seyidli məhəlləsindəki həyətimizdə üzüm talvarı düzəltmişdim. Sözün düzü, tingləri şərab zavodundan gətirmişdim. Yaxşı da məhsul verirdi. Şəhəri Ermənistan silahlı qüvvələri işğal etdikdən sonra uzun illər Ağdamı ziyarət edə bilmədim. Bu günə şükür edirəm. Artıq Ağdam 3 ildir azad edilib, iki dəfə doğma şəhərimdə olmuşam. Birinci dəfə evimizin yerini çox axtarsam da tapa bilmədim. İkinci səfərimdə isə evimizi həyətimizdəki üzümdən tanıdım. Əlbəttə, evdən əsər-əlamət yox idi, yerində daş qalağı qalmışdı. Talvarın dəmiri də sökülüb aparılmışdı. Amma üzüm tənəyindəki salxımları gördükdə çox sevindim. Həyəcanla yaxınlaşıb bir salxım qopartdım. Gilələri necə də şirin idi. Sanki, illərlə günəş şüalarını canına çəkmiş, şirinləşmiş və ev sahibini gözləmişdi. Yedikcə o istiliyi hiss edirdim. Doyunca doğma torpağın havasını sinəmə çəkdim. Mənə bir rahatlıq gəldi. Tezliklə ailəmlə Ağdama, öz doğma şəhərimə qayıdacağıma inanıram. Həyətimdəki üzüm tingləri üçün yenidən talvar düzəldəcəyəm. O ayrılıq illərini onlara qulluq etməklə unutmağa çalışacağam. Bir arzum da var: İstərdim ki, Ağdam rayonunda üzümçülük və şərabçılıq yenidən dirçəldilsin.
Üzümçülüyün inkişafı ilə bağlı qəbul edilən dövlət proqramları hazırda Ağdamda öz müsbət nəticələrini verir və salınan üzüm bağlarının sahələri və istehsalı artır. Bunu statistik rəqəmlər də təsdiqləyir. Əgər 2011-ci ildə Ağdamın üzüm sahələrindən 357 ton məhsul yığılmışdırsa, 2019-cu ildə bu göstərici 402 ton, 2022-ci ildə 405 ton olub. 2025-ci ildə isə rayonda 3,8 min ton üzüm istehsal edilməsi proqnozlaşdırılıb. Bu həm məhsuldarlığın artması, həm də yeni salınmış üzüm bağlarının məhsul verməsi ilə bağlıdır.
Bundan əlavə, “Ağdam” şərabının əvvəlki şöhrətinin qaytarılması istiqamətində addımlar atılır. Ölkə rəhbərliyi İxracın və İnvestisiyaların Təşviqi Agentliyinə (AZPROMO) bu brendi dirçəltmək və populyarlaşdırmaq üçün göstəriş verib.
AZPROMO-un sədri Yusif Abdullayev bildirib ki, bunun üçün İqtisadiyyat Nazirliyinə və rəhbərlik etdiyi quruma “Ağdam”ın coğrafi və əmtəə nişanı kimi qeydiyyata alınması tapşırılıb. Bu məhsul əsasən, yerli avtoxton üzüm sortları ilə istehsal olunacaq.
Hazırda ölkədə “Bayanşirə”, “Mədrəsə”, “Xindoqnı” kimi yerli sortların yetişdirilməsinə böyük diqqət yetirilir. Bu növlər ağ və qırmızı şərabın istehsalı üçün istifadə olunur. “Ağdam” brendinin dirçəldilməsi də avtoxton “Bayanşirə” sortunun inkişafı üçün səmərəli platforma olacaq.
Pünhan ƏFƏNDİYEV
XQ