Qarpızı soyuq yemək təhlükəlidir

post-img

Hazırda qarpız mövsümüdür. Elə insan var ki, hər gün qarpız yeməsə dayana bilmir. Bu yaxşıdır, çünki qarpız orqanizmin su ilə təminatını dəstəkləyir, xərçəngin qarşısını almağa kömək edir, iltihabı və oksidləşdirici stresi azaldır, ürəyə yaxşı təsir göstərir. Qarpızın orqanizmə faydaları çox­dur. Onu daha çox soyuq yeməyi sevdiyimizdən əks-təsirin­dən xəbərsizik. 

Rusiyalı terapevt Lyudmila Lapanın fik­rincə, soyuq qarpız yemək immuniteti zəif olan insanların sağ­lamlığına ciddi ziyan vurur. O deyib ki, so­yuq halda yeyilən qar­pız insan orqanizmində problemlərə, xüsusən ağız boşluğunda inkişaf edən infeksiyala­rın çoxalmasına, habelə periodontal (ağız-damaq) xəstəliklərin şiddətlənməsinə səbəb ola bilər. 

Həkim bildirib ki, immuniteti zəif olanlarda xəstəliklər ağız və boğazın selikli qişasında yuva quran infeksiyalar səbəbindən yaranır. Belə ki, ağız boşluğundakı toxumaların soyumasına sə­bəb olan soyuq qarpız iltihablı və yoluxucu proseslərin inkişafını sürətləndirən mexanizmə çevrilə bilər. 

Buna görə də, xüsusən, yaşlı insanlar, uşaqlar və hamilələr soyuq qarpızdan uzaq durmalıdırlar. Çünki onların immun siste­mi bir qədər zəif olur. 

Z.HÜSEYNLİ, “Xalq qəzeti”

Sosial həyat