Nə yesən, xeyir görəsən?

post-img

Qarabaşağın qida rasionunda olması bir çox xəstəliyin profilakti­kası effektini təmin edir. Mütəxəs­sislər qarabaşağın orqanizmə xeyirli xüsusiyyətləri ilə birlikdə, insanda bədxassəli şişlərin riskini artıran mənfi dəyişikliklərin qarşı­sını almaq üçün faydalı olduğunu iddia edirlər. Bu effekti qarabaşa­ğın tərkibində bir çox faydalı mo­lekulun olması ilə əlaqələndirirlər.

Qarabaşaq orqanizmi diabet, artıq çəki və qocalmaya qarşı müdafiə edir. Pəhriz həkimlərinin fikrincə, qarabaşağın böyük üstünlüklərindən biri onun aşağı kalorili olmasıdır. Bu, onda uzunmüddətli toxluğu təmin etmək qabiliyyəti ilə bir ara­ya gəlir. Yaşı 40-dan yuxarı olanlar üçün qarabaşaq bitki zülalının zəngin mənbəyi kimi faydalıdır.

***

Türkiyəli uzman həkim, ürək və daxili xəstəliklər üzrə professor Canan Karatay insanı 10 yaş cavanlaşdıran meyvənin adını açıqlayıb. Qidalanma ilə bağlı açıq­lamaları ilə hər zaman gündəmdə olan həkim bu dəfə gənclik meyvəsi haqqında danışıb. O, kivinin sağlamlıq üçün inanıl­maz faydalı olduğunu bildirib. Karatayın sözlərinə görə, kivini səhər yataqdan qalxandan axşam yatana qədər hər vaxt yemək olar.

Professor kivinin dəri hüceyrələrini yenilədiyini və insanı 10 yaş cavanlaş­dırdığını deyib. Bildirib ki, kivi həm ca­vanlaşdırır, həm də sağlam hüceyrələrin sayını artırır. Kivi təbiətdə ən yüksək an­tioksidant olan sirli meyvədir. Zədələnmiş hüceyrələrin sürətli bərpasını təmin edir. Çində daha çox istehlak edilən kivi çin­lilərin cavanlıq sirri hesab edilir. Lutein və zeaksantinlə (karotin piqmenti) zəngin olan kivi qocalmağa meyilli olan hücey­rələri diskvalifikasiya edir və hüceyrələrin yenilənməsini təmin edir. 

***

Tədqiqatçı alimlərin fikrincə, mərci orqanizmi xərçəngin bütün növlərindən qoruya bilən qida məhsuludur. Bağırsaq xərçəngi nöqteyi-nəzərindən mərci ba­ğırsağımızın sağlamlığı üçün faydalı olan prebiotik liflə zəngindir. 

Onkoloqlar təcrübələrinə əsasən belə qərara gəliblər ki, məsələ mərcinin yalnız bütövlükdə xərçəngin inkişaf riskini azal­dan antioksidant və flavonidlərlə zəngin olmasında deyil. Mərcinin tərkibində, həmçinin qan təzyiqi və ürək sağlamlığı üçün faydalı olan fol turşusu və kalium var. Xəstəliklə bağlı qırmızı ətin qəbulunu azaltmağa çalışanlar, onu mütləq mərci­nin zəngin olduğu bitki zülalları ilə əvəz etməlidirlər.

Hazırladı: Z.HÜSEYNOVA, “Xalq qəzeti”

Sosial həyat