Planetin ən məşhur içkisi olan çayın 6 müxtəlif növü var: qara, yaşıl, ağ, sarı, ulun və puer. Bu növlər hamısı eyni çay bitkisindən alınır, sadəcə, istehsal forması fərqlidir. Alimlər gündə 3 stəkan çay içməyin faydalarını araşdırıb və təsdiqləyiblər:
Xərçəngə qarşı təsirlidir:
Çayın qoruyucu təsiri daha çox ağız boşluğu, süd vəzisi, uşaqlıq və qaraciyər xərçəngində özünü göstərir. Çünki çay bitkisində antioksidantlar çoxdur. Hüceyrələri sərbəst radikallardan təmizləyir.
Beyni sağlam saxlayır: L-teanin amin turşusu yaşıl çayda çox olduğundan beyinə faydalıdır. Çay diqqəti, yaddaşı yaxşılaşdırır, düşüncəni artırır, gümrahlıq verir. Onda olan katexinlər isə beyin sinir və neyronlarını toksik zülaldan qoruyur.
İmmunitetə dəstəkdir: Qara və yaşıl çayda olan teaflavin və qallat polifenolları immun sistemini aktivləşdirir. Tərkibindəki kofein, teobromin və teofillin iltihabi prosesləri aradan qaldırır.
Ürək-damar sağlamlığına kömək edir: Arterial təzyiqi normada saxlamaq, şəkər və xolesterinin artmasının qarşısını almaq üçün gündə 2 stəkan qara və ya yaşıl çay içmək kifayətdir.
Müntəzəm olaraq, yaşıl çay içmək isə infarkt və insult riskini azaldır.
Z.HÜSEYNLİ
XQ