İçməyə yaramayan su xroniki ölüm mənbəyidir
Son illər əhali arasında ürək-damar, xərçəng, autizm, daun sindromlu xəstəliklərin sayının sürətlə çoxalmasının səbəbi, ilk növbədə, keyfiyyətsiz su, qida, geni dəyişdirilən məhsulların davamlı şəkildə çoxalması ilə əlaqələndirilir. Mütəxəssislər bu təhlükəli bəladan danışanda konkret faktlara istinad edirlər.
Məsələn, hansı qarışıqlardan hazırlanması bilinməyən, tərkibində, təqribən, 140-dan çox kimyəvi maddə olduğu bildirilən siqaretlərin çəkilməsi, “enerji içkilərinin” geniş yayılması, istehlak bazarında mənşəyi qeyri-məlum ətlərdən və digər məhsullar olduğu iddia edilən və daha ucuz qiymətə təklif olunan kolbasa və sosislər immun sistemini zəiflədir və ürək tutmasına, qəfil ölümə gətirib çıxarır. Orqanizmdə həzmi çətinləşdirən trans yağların əksər qida məhsullarının hazırlanmasında istifadə edilməsinin damar tıxanıqlığına səbəb olması faktını da bura əlavə etsək, vəziyyətin təhlükəliyi barədə aydın təsəvvür yaranar.
Bu yazıda isə əsasən, istehlak bazarında mühüm yer tutan və mağazalarda gözəgəlimli qablaşdırmada istehlakçılara təqdim olunan müxtəlif həcmli suların keyfiyyətsizliyi ilə bağlı ekspertlərin səsləndirdikləri fikirlər diqqətə çatdırılır. Yeri gəlmişkən, su tarix boyu insanlığın qədir-qiymət verdiyi misilsiz həyat qaynağı sayılıb. Təsadüfi deyil ki, ulu Nizami Gəncəvi suyu inci saflığı qədər müqəddəs sayırdı. Ekspertlərin iddialarının nə dərəcədə həqiqət olduğu isə yalnız qida təhlükəsizliyi sahəsində fəaliyyət göstərən səlahiyyətli qurumlara məxsus fakt və dəlillər əsasında təsdiqlənməlidir. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, mərkəzləşdirilmiş xətlərdən, quyulardan, hətta kranlardan götürülən su müxtəlif süzgəclərdən keçirilməklə qablaşdırılaraq satışa çıxarılır. Bu zaman emal edilən suyun etiketlənməsi də qanunvericiliyin tələblərinə uyğun olmur, bir sıra hallarda, hətta onun mənbəyi göstərilmir. Başqa sözlə, əhaliyə verilən su ilə qablaşdırma aparılsa da, məhsulun üzərindəki etiketlərdə onun müxtəlif təbii mənbələrdən, dağlardan və bulaqlardan gətirildiyi, müalicəvi xüsusiyyətlərə malik olması göstərilir. Bununla da, qanunvericiliyin tələbləri kobud şəkildə pozularaq istehlakçılar aldadılır, əhalinin sağlamlığı üçün ciddi təhlükə yaradılır.
Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) müəyyən vaxtlarda yayılan məlumatlarında da bu fikir aparılan araşdırılmalarla, həyata keçirilən yoxlama-nəzarət tədbirləri ilə təsdiqlənir və “Qida təhlükəsizliyi haqqında” Azərbaycan Respublikasının Qanununun tələblərinin kobud şəkildə pozulduğu vurğulanır. Qurumun müxtəlif vaxtlarda mediada yayılan məlumatlarından da aydın görünür ki, paytaxtda içməli suyun emalı və qablaşdırılması müəssisələrində qida təhlükəsizliyi sahəsində normativ hüquqi aktlar, sanitariya norma və qaydaları davamlı olaraq pozulur. Belə hallar daha çox mərkəzləşdirilmiş sistemdən gələn suların (əhaliyə verilən sular) süzgəcdən keçirilərək qablaşdırılmasında müşahidə olunur.
Həmin müəssisələrdə (sexlərdə) təkrar istifadə üçün nəzərdə tutulan qablaşdırma materiaları yuyulub-təmizlənmir, suyun qablaşdırılması eyni sahədə həyata keçirilir, qablaşdırma materiallarının saxlanması üçün müvafiq sahə ayrılmır. Emal olunan məhsullara dair etiket məlumatları da dolğun qeyd edilmir. Temperatur rejiminə, havalandırma sisteminin quraşdırılmasına laqeyd yanaşılır, pəncərələr qoruyucu torla təmin olunmur. Eyni zamanda, dezinfeksiya işləri nəzərdə tutulan qaydada aparılmır. Bütün bunlarla bərabər, istehlakçıların aldadılması – qablaşdırılmanın üzərində markanın loqosunun saxta olması, suyun haradan gətirildiyinin, istehsal tarixinin həqiqəti əks etdirməməsi kimi məsələlər də ciddi narahatlıq doğurur.
Hazırda ölkənin müxtəlif ticarət şəbəkələrində hətta məşhur brendlərin saxta variantına rast gəlmək mümkündür. Əslində, hər birimizin bulaq suyu deyərək bəh-bəhlə içdiyi bu sular da heç də hansısa bulaq başından, təbii mənbələrdən doldurulmur. Beləliklə, üzərlərində müxtəlif təbiət mənzərələri, bulaq, çeşmə, dağ təsvirləri göstərməklə “təbii”, “mineral”, “müalicəvi”, “bulaq suyu, “təbii süfrə suyu”, “təbiətdən axan təbii su”, “cavanlıq mənbəyi” , “çay və qəhvənin əsl dadı”... daha nələr, nələr sözləri yazılmaqla satışa çıxarılan sular insan orqanizm üçün təhlükə mənbəyinə çevrilir, necə deyərlər, ölümü cavanlaşdırır.
Ekspertlər bildirirlər ki, su, əsasən, müxtəlif cəlbedici adlarla satışa daha çox plastik qablarda çıxarılır. Həmin qab materialları isə demək olar ki, normalara uyğun gəlmir, təkrar emaldan hazırlanır ki, bu zaman kimyəvi-toksikoloji maddələr suyun tərkibinə nüfuz edir. Qablaşdırılma materiallarından suya keçən toksikoloji maddələrin uzun müddət qəbulu daxili orqanlarda və mərkəzi sinir sistemində ciddi fəsadlara gətirib çıxarır. Həmçinin bu, azmış kimi, isti günlərdə uzun müddət günəş şüası altında saxlanılır ki, nəticədə həmin suların tərkibindəki zərərli maddələr insan orqanizmində müxtəlif xəstəliklərin yaranmasına əlverişli şərait yaradır, sağlamlığa mənfi təsir göstərir.
Dezinfeksiya, filtrasiya proseslərinə riayət edilməməsi də suyun tərkibində olan mineralların böyük qisminin itməsinə, rəng, dad, qoxu və turşuluq kimi keyfiyyət göstəricilərinin aşağı düşməsinə səbəb olur.
Yeri gəlmişkən, söhbət etdiyimiz ekspertlər tərəfindən su filtrlərinin satışı ilə məşğul olan şirkətlərin üzərinə də keyfiyyət amili ilə bağlı məsuliyyət düşdüyü bildirilir. Vurğulanır ki, su filtlərinin müxtəlif çeşidlərinin satışını həyata keçirən həmin qurumlar tərəfindən təklif edilən qurğular vasitəsilə suyun təmizləndiyi söylənilir. Lakin mütəxəssis fikirlərində bunun tam əksi ifadə olunur, su filtlərinin suda insanın sağlamlığı üçün vacib olan mikroorqanizmlərin, kalsium, potasium, maqnezium, fosfor, sodium, dəmir, mis və sink kimi mineralların sıradan çıxarıldığı deyilir.
Mütəxəssislərin fikrincə, su filtrləri vaxtaşırı açılıb təmizlənməli və onun daxilindəki kimyəvi elementlər yenilənməlidir. Əks təqdirdə, suyun kimyəvi təmizlədiyini iddia edilən cihaz bioloji çirklənməyə və mikroorqanizmlərin çoxalmasına səbəb olur. Bu vəziyyət xüsusilə infeksion xəstəliklərə gətirib çıxarır.
Belə şəraitdə isə suyun zərərli bakteriyalardan təmizlənməsi üçün onu qaynatmaq qərarına gəlinir. Lakin bu halda onun tərkibindəki mineral maddələr məhv olur. Bu səbəbdən də filtrdən keçirilən suyu içməyə üstünlük verilir. Lakin qeyd etdiyimiz kimi, filtrlər keyfiyyətsiz olduqda qurğudakı kömür keyfiyyətini itirir, nəticədə ondan alınan su qaynadıldıqda zərərli dioksin yaradan xlor qalır.
Su filtrinin satışı ilə məşğul olan şirkətlərin fəaliyyəti haqqında fikir bildirən ekspertlər onu da söylədilər ki, suyun tərkibini yoxlamaq üçün istifadə olunan cihazlar, yaxud belə demək mümkünsə, iki dəmir parçası ilə məhsulun keyfiyyət göstəricisini müəyyənləşdirmək, bununla da doğru nəticə əldə etmək inandırıcı deyil. Çünki müayinə zamanı şirkət nümayəndələrinin “cihaz” adlandırdıqları həmin dəmir parçaları suyun tərkibindəki mineralları (kalium, kalsium, maqnezium və digər faydalı maddələr) parçalayır, bundan sonra isə su palçıq, bulanıq hal alır. Daha sonra isə bu, suyun üzərində aydın nəzərə çarpır. Belə bir “analiz” isə əslində, istehlakçını aldatmaqdır...
Bir sözlə, özəl qurumların su üzərində apardıqları sınaqların heç bir əsası yoxdur. Onlar insanların bu sahədəki məlumatsızlığından istifadə edib onlara kələk gəlirlər. Bundan əlavə, hazırda Bakıda satılan filtrlərin çoxunun sertifikatı yoxdur. Onların bəziləri “əks-osmos” tiplidir. Belə qurğularla isə suyun keyfiyyətini müəyyənləşdirmək mümkün deyil.
Tanrının insana bəxş etdiyi əvəzsiz nemətə uzanan haram əllər zamanında kəsilməsə, sağlamlığımız daha ciddi təhlükə qarşısında qalacaq.
Eyyub HÜSEYNOV,
Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri
Mən Fransanın Marsel şəhərində 2500 nəfərin qatıldığı Dünya Su Konqresinin iştirakçısıyam. Həmin tədbirdə suyun ilahi nemət olduğunu, onun qeyri-adiliyinin bir daha anladım. Su yeganə maddədir ki, nə rəngi, nə də qoxusu var. Su Yer üzündə dəyişməyən yeganə maddədir. İnsanlar onu çirkləndirsələr də, ərşə qalxıb təmiz halda yenidən yer üzünə qayıdır. Təəssüflər olsun ki, su biznesi ilə məşğul olanlar bu ilahi, əvəzsiz nemətdən sui-istifadə hallarına yol verirlər.
Marsel konqresindən qayıtdıqdan sonra su mənbələrində monitorinqlər aparmaq üçün “Azərsu” rəhbərliyindən icazə aldıq. Dünyadakı təcrübənin burada necə tətbiq olunduğunu öyrəndik. Azad İstehlakçılar Birliyinə daxil olan çoxsaylı şikayətlər, əsasən, qablaşdırılmış sularla bağlı olduğundan bu məsələyə diqqət yetirdik. Qeyd edək ki, son illər bu əvəzsiz nemətdən, necə deyərlər, qaz vurub qazan doldurmaq məqsədilə istifadə edən su süzgəclərinin satışı ilə məşğul olan qrupların da xeyli fəallaşması müşahidə olunur. Onlar əhali arasında özlərinə sərf edən müəyyən təbliğat işləri aparır, primitiv ekspertizalar həyata keçirirlər. Həmin qrupların üzvləri iddia edirlər ki, gələn sular içməyə yararlı deyil, təhlükəlidir və s. Bir sözlə, hazırda bazarda bu sahədə çox ciddi hərc-mərcliklər hökm sürür.
Azərbaycanın tarixində, bəlkə ilk dəfə olaraq, 10 il öncə suyun çox sadə, primitiv bir ekspertizasını apardım. Həmin ekspertizanın nəticələrini kütləvi informasiya vasitələrinə təqdim etdim. Bir həftə ərzində 3 yerdən, özü də ən böyük şirkətlər tərəfindən məhkəməyə verildim. Lakin istehlakçı təşkilatla heç kim məhkəmədə qarşılaşmaq istəmir. Çünki onların malları istehlakçılar tərəfindən boykot olunur. Həmin vaxt mənə zəng edənlər deyirdilər ki, sən benzindən də bahalı bir şeyə toxunmusan. Doğrudan da, Azərbaycanın əmtəə bazarında 1 litri 9 manata təklif edilən qablaşdırılmış sular var. Belə hallarda əhali məndən soruşur ki, hamısı iki hidrogen, bir oksigendən ibarətdirsə, bəs litri 9 manata olan içməli su nədir?
Bütün bu vasitələrdən istifadə edən su qablaşdıran şəxslər evlərə su daşıyır, butulkalara dolduraraq satış nöqtələrinə çatdırırlar. Heç kəs deyə bilməz ki, hər hansı “A” adlı suyun neçəsi birbaşa krantdan toplanıb, neçəsi təmizlənib və ya təmizlənməyib. Çünki bunları qoxu və dadla müəyyən etmək mümkün deyil. Çox təəssüf ki, bundan sui-istifadə edənlər istehlakçıları aldadırlar. Yeri gəlmişkən, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) ay yarım bundan öncə qablaşdırılmış suların etiket məlumatları ilə tərkiblərinin düz gəlib-gəlmədiyi ilə bağlı müəyyən araşdırma aparıb. İstehlakçılar qablaşdırılmış su alan zaman mütləq onun mənbəyi ilə maraqlanırlar. Su qablarının üzərində isə “filan dağlardan”, nə bilim “Qafqaz dağlarından gəlir” və s. məlumatlar əks olunur. Yalnız etiket məlumatları əsasında suyun mənbəyi məsələsini araşdıran AQTA ekspertləri bir neçə su istehsalçısının fəaliyyətinə qadağa qoyub. Bu özlüyündə çox yaxşı cəhətddir. Lakin suyun tərkibinin araşdırılması üçün onun 300-dək parametri nəzərdən keçirilməlidir. Azərbaycanda isə suyun bütün parametrlərinin araşdırılması üçün heç bir imkan yoxdur. Çox təəssüf ki, AQTA da suyun lazımi parametrlərini araşdırmır və yaxud araşdıra bilmir.
İstehlakçılar onu da bilməlidirlər ki, eyni bir su, məsələn “A” adı altında satılan məhsul ailənin beş üzvündən üçü üçün uyğun ola, ikisi üçün isə uyğun olmaya bilər. Hələ elm indiyədək sübut edə bilməyib ki, hansı DNK səviyyəsində codluğu nə dərəcədə olan və hansı tərkibdə su kimə xeyirdir və ya kimə zərərdir. Bu, elmdə araşdırılmamış bir məsələdir. Ona görə də istehlakçılara məsləhət görürürəm ki, suyu daim dəyişib içsinlər. Məsələn, mən Eyyub Hüseynov bəzən krant, quyu, bulaq və ya daşdan süzülmüş, bəzən də dükandan aldığım suyu içirəm. Elə istehlakçılara da hər dəfə eyni bir brend altında qablaşdırılmış, məsələn 20 litrlik qablarda olan sudan istifadə etmələrini məsləhət bilmirəm.
Ölkənin əmtəə bazarında böyük qiymət fərqi ilə satılan suların yararlılığına inanmaq olmaz. Ən bahalı suyun ən yaxşı su olmasını da söyləmək çətindir. Suyun primitiv analizləri var. “TDS” adlandırılan sadə bir cihaz vasitəsilə suyun codluğu ilə bağlı müəyyən informasiya əldə etmək mümkündür. Bununla belə, yenə də hansı insana hansı codluqda suyun lazım olmasını müəyyənləşdirmək çətindir. Mən həmin “TDS” aparatının köməyilə “Zəmzəm” suyunun digər sularla müqayisəsini apardım. Hər iki nümunədə parametrlərin dəqiqliyini yoxladım.
Yeri gəlmişkən, bir məqama da toxunmaq istəyirəm. Hazırda məişətdə istifadə olunan avtomatik birləşən çayniklərin, suqaynadıcı cihazların ziyanı xeyrindən qat-qat çoxdur. Həmin cihazlarda dəfələrələ qaynadılan suyu qəbul etmək məsləhət görülmür. Çünki təkrar-təkrar qaynadılan su ağır su sayıldığından insan orqanizmi üçün olduqca zərərlidir.
Sonda bir daha qeyd etmək istəyirəm ki, suyun ilahiliyi, onun açılmamış sirləri bəzi işbazların işinə yarayır. Bu da ölkəmizdə sularla bağlı böyük hərc-mərcliklərə gətirib çıxarır. Hesab edirəm ki, əhalinin sağlamlığının qorunması üçün bu sahədə nəzarətin gücləndirilməsinə və sərt cəza tədbirlərinin görülməsinə ciddi ehtiyac var.
Leyla ZÜLFÜQARLI,
həkim-dietoloq
Orqanizmin sağlamlığı sağlam maye qəbulundan çox asılıdır. İnsan orqanizminin üçdə iki hissəsindən çoxunu maye təşkil etdiyi üçün onun suya olan tələbatı vaxtında və norma daxilində ödənilməlidir. Bu zaman qazlı sulara, energetik içkilərə, müxtəlif şirələrə deyil, məhz doğru suya üstünlük verilməlidir. Doğru su isə bütün parametrlərə uyğun gəlməli, tərkibi təmiz və zəngin olmalıdır.
Belə ki, fiziki xassələrinə görə su dadsız, iysiz və rəngsizdir. Kimyəvi xassələrinə görə isə suyun tərkibi konkret minerallarla: kalsium, maqnezium və hidrokarbonatlarla zəngindir. Yəni sonradan hansısa bir zərərsizləşdirilmə naminə xlorlanmış su da doğru hesab edilə bilməz. Eyni zamanda, su bioloji təmiz olmalıdır. Bir sözlə, su qeyri-müəyyən olmalı deyil. Məhz onun bioloji fəallığa malik tərkibi olmalıdır. Yəni 2 hidrogen və 1 oksigen atomundan ibarət suyun tərkibində natrium, kalium ionları olmalıdır. Bütün hallarda isə su qazlı deyil. Suya qaz sonradan karbon-oksid olaraq vurulur.
Fiziki xassələrinə görə doğru olan su da uzun müddət saxlandıqda keyfiyyətini itirir. Yeri gəlmişkən, suyun özünün saxlanma müddəti 8 sutkadan çox olmamalıdır. Xüsusən də suyun plastik qablarda uzun müddətə saxlanması yolverilməzdir. Plastik qabların özü də nəzərdə tutulmuş standartlara cavab verməlidir. Yəni su qabının üzərindəki üçbucaq şəklinin içərisində lazımi məlumatın qeyd olunması ondan xəbər verir ki, həmin qab, sadəcə, polietilen tərkibli deyil. Bu xüsusi bir tərkibdir ku, suyun qablaşdırılmasında istifadə oluna bilər. Onu da deyim ki, plastik qablar həyatımızda o qədər çoxdur ki, onların ziyanlı olmasına bir o qədər də əhəmiyyət vermirik.
Hər şeydən əvvəl, bu tip qablarda uzun müddətə saxlanılan suyun istifadəsi doğru deyil. Xüsusən də plastik qablarda günəş şüalarının altında, daha yükdək temperaturda saxlanılan sularda oksidləşmə baş verir. Belə bir şəraitdə isə həmin qabların tərkibində olan kseno-ekstragenlər, yəni sintetik maddələr suyun keyfiyyətinə birbaşa təsir göstərərək onu içmək üçün yarasız vəziyyətə gətirir. Plastik qablarda saxlanılan maye və digər ərzaqlar birbaşa olaraq bizim hormonal sistemimizə təsir edir. Apardığım müşahidələr əsasında insanlarda artan hormonal disbalansın şahidi oluram. Heç şübhəsiz, bütün bunlar plastik qablardan həddindən artıq istifadə ilə bağlıdır. Bu baxımdan əhali şüşə qablarda saxlanılan suların qəbuluna daha çox üstünlük verməlidir.
Çox təəssüf ki, müəyyən şirkətlərin standarta cavab verməyən plastik qablarda satışa çıxardıqları sular müddətindən artıq saxlandığı üçün, necə deyərlər, zəhərə çevrilir. Çünki belə qabların tərkibində olan kseno-ekstragenlər toksin yükü olaraq orqanizmdə toplanır və sonradan mənşəyi məlum olmayan bir sıra xəstəliklərin yaranmasına gətirib çıxarır. Bu səbəbdən belə suları qətiyyən içmək olmaz. Bununla yanaşı, hazırda bazara çıxarılan saxta, yalançı sular da var ki, kimyəvi və fiziki xassələri uyğun olmadığı üçün müxtəlif xəstəliklərə yol açır. Eyni zamanda, adi suların tərkibinin bioloji təmizlənməsi də çox ciddi məsələdir. Çünki bu zaman istifadə olunan xlor toksin olduğu üçün insan orqnizminə ziyandır.
Yeri gəlmişkən, son illər əhali, xüsusən gənclər arasında energetik içkilərə maraq getdikcə artır. Energetik içkilərin tərkibindəki kofein anında tonuslandırma effekti yaradaraq tez bir zamanda qana şəkər və qlükoza daxil edir ki, bu da qısa müddətdə əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır. Bu səbəbdən insanlar belə içkilərə meyillənir, sanki onu içdikdə həzz alırlar. Amma bu, yalançı hissdir. Çünki energetik içkilər insan orqanizmini heç bir maddə verərək gücləndirmir. Kofein kimi maddələr, sadəcə, insanın bədənini tonuslandıraraq bütün daxili enerjini, daxili resursları anında bir dəfəyə xərcləyərək orqanizmi tükəndirir, insanı məhvə sürükləyir. Elə qəfil ölümlərin çoxalması, bioloji ölümlərin gəncləşməsi də birbaşa energetik içkilərdən həddindən artıq istifadənin nəticəsidir.
Sonda bir daha vətəndaşlara çağırış edərək bildirmək istəyirəm ki, artset, qazlı və şəkərli içkilər tərkibinin qeyri-müəyyən olması səbəbindən birmənalı olaraq ziyandır. Belə içkilərin tərkibindəki konservantlar, rəngləndiricilər və dadlandırıcılar orqanizmdə artıq çöküntü olaraq toksin şəklində yüklənərək müəyyən xəstəliklərin yaranmasına səbəb olur.
Vaqif BAYRAMOV,
Mirbağır YAQUBZADƏ
XQ