Çuğunduru normal miqdarda hər gün də yemək olar. Bu tərəvəzin tərkibi antioksidantlarla, eləcə də sağlamlıq üçün vacib olan kalsium, fosfor, kalium, dəmir, sink kimi minerallar və B1, B2, B6 və C vitaminləri ilə zəngindir.
Bundan başqa, çuğundur orqanizmin sağlamlığını möhkəmləndirən bir çox xassələrə malikdir. Yüksək qan təzyiqi zamanı kömək edir. Antioksidant təsirinə malik flavonoidlə–betaninlə zəngindir. Betanin ürək-damar sistemini dəstəkləyir və kardioloji xəstəliklərin qarşısını ala bilir.
Çuğundur şirəsindən istifadə arterial təzyiqin aşağı düşməsinə kömək edir, beyinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Nitrat maddələri ilə zəngindir və bu maddələr orqanizmdə azot oksidinə çevrilir. Azot oksidinin təsiri altında damarları o cümlədən baş-beyindəki damarlar “yumşalır” və genişlənir, bu da oksigen və bəsləyici maddələrin nəqlinin yaxşılaşmasını təmin edir. Nəticədə diqqətin cəmləşməsi, beyinin digər funksiyaları yaxşılaşır.
Çuğundurun tərkibindəki betanin həm yüksək qan təzyiqi zamanı kömək edir, həm də qaraciyərə yaxşı təsir göstərir. Məsələn, onun təsiri nəticəsində qaraciyərdə piyin toplanması azalır, onun fəaliyyəti aktivləşir, xolesterinin səviyyəsi aşağı düşür. Həzm prosesini stimullaşdırır.
Z. HÜSEYNOVA, “Xalq qəzeti”