Unutqanlığı necə unudaq?
Bir çox hallarda biz öz sosial şəbəkəmizin parollarını, marketə gedərkən alacağımız məhsulların siyahısını və hətta dost-tanışın adlarını unuduruq. Telefonla danışa-danışa telefonumuzu axtarırıq...
Mütəxəssislər bildirirlər ki, yaddaşımız daha çox yemək balansımızdan asılıdır. Deməli, beynin fəaliyyəti həm də gündəlik qidalanmaya nə qədər düzgün yanaşmağımızdan asılıdır.
Yaddaşı möhkəmləndirən qidalar
Ağ göbələk yaşlanma prosesini ləngidən antioksidant anbardır. Bu mikroelementlər demensiya və Alzheimer xəstəliyi riskini azaldır. Nəticədə yaddaş itkisinin qarşısı alınır. Bəzi göbələk növləri hətta sinir əlaqələrini bərpa edə və beyin funksiyasını yaxşılaşdıra bilər.
Tünd şokoladın tərkibində beyin yarımkürələrinin işini aktivləşdirən, koqnitiv qabiliyyətlərin azalmasının qarşısını alan kakao flavonoidləri var.
Darçının təsiri də şokoladınkına bənzəyir, həmçinin bu təsir, tərəvəz və meyvələrin istifadəsi ilə əldə edilə bilər.
Ünsiyyətin rolu böyükdür. Çoxsaylı araşdırmaların nəticələri göstərib ki, beynin fəaliyyəti ünsiyyətdən asılıdır. Başqa insanlarla dostluq və təmas xoşbəxt və dolğun həyatın əsas komponentidir.
Həyat şəraiti beyin fəaliyyətinin saxlanmasında mühüm rol oynayır. Məsələn, təmiz havada az olmaq bir çox arzuolunmaz dəyişikliklərə səbəb ola bilər. Günəş işığından aldığımız vitamin çatışmazlığından hər hansı bir məlumatı öyrənmək və qavramaq qabiliyyətimiz azalır.
Bəzən unuduruq ki, beynin də müntəzəm məşqə ehtiyacı var. Bunun üçün krossvordlar etmək, kitab oxumaq və ya stolüstü oyunlar oynamaq yetərlidir.
Geriyə doğru gəzməklə yaddaşı qeyri-adi şəkildə inkişaf etdirmək olar. İngilis psixoloqlarının fikrincə, kosmosda bu hərəkət keçmiş hadisələri xatırlamağa imkan verir. Hesab edilir ki, bu yolla beynimizə yaddaşımızın dərinliklərində olan məlumatların şifrəsini açmağa kömək edirik.
Tərəvəz – nə qədər?
Mütəxəssislərin fikrincə, nə qədər ən qısa zamanda hər gün tərəvəz yeməyə başlasaq, faydasını da o qədər çox görərik. Çünki məhz tərəvəzlər qidalanmada çox mühüm rol oynayır, çünki lif düzgün metabolizm üçün çox vacibdir. Diyetoloqların fikrincə, lif mədə-bağırsaq traktının təmizləyicisi rolunu oynayır. İnsan hər gün azı 600 qram tərəvəz yeməlidir.
Gündəlik tərəvəz yeməyə 3 əsas səbəb var: 1. Tərəvəzlər sağlamlığı qorumağa kömək edən vitamin və minerallarla zəngindir. Onların tərkibində C vitamini, karotinlər, kalium, maqnezium və orqanizmin düzgün işləməsi üçün vacib qida maddələri var. 2. Tərəvəz çəkini qaydasında saxlamağa kömək edir. Həmçinin piylənmə və əlaqəli xəstəliklər riskini yetərincə azaldır. 3. Tərəvəz immunitet sistemini gücləndirir. Çünki immun sistemini gücləndirməyə və infeksiya riskini azaltmağa kömək edən C vitamini ilə zəngindir.
Qızdırıb yeyəsiniz...
Bəzi qidalar dəfələrlə qızdırıldıqda tərkibində insan orqanizmi üçün zərərli olan kimyəvi birləşmələr yaranır. Çoxumuz bu qidalardan xəbərsizik. Həkimlər təkrar qızdırıldıqda insan həyatına təhlükə yaradan qidaların siyahısını hazırlayıblar.
Çuğundur bu siyahıda birinci gəlir. Bu tərəvəz insan orqanizmi üçün xeyirli olsa da, qızdırılanda zəhərli maddəyə çevrilir.
Kartofu təkrar qızdıranda onun tərkibində olan nişasta tərkibini dəyişir və zərərli maddəyə çevrilir. Hətta həkimlər axşamdan qalan qızardılmış kartofu soyuq yeməyi məsləhət görürlər.
Yumurta da təkrar qızdırılan zaman zərərli qidaya çevrilənlər siyahısındadır. Yumurtanı bişirən kimi yemək məsləhət görülür.
Toyuq əti və göbələyi də təkrar isitmək olmaz. Bu qidaları da qızdıran zaman tərkibini dəyişir.
10 məlhəm qida
1. Çuğundur.
2. Düyü.
3. Toyuq.
4. Göbələk.
5. Kartof.
6. Kərəvüz.
7. İspanaq.
8. Kök.
9.Yumurta.
10. Ana südü.
Səhhətinizin qeydinə qalırsınızsa, yaxud can sağlığınız sizin üçün önəmlidirsə, yeməyi hazırlanan vaxtda yeyin. Üstündən saatlar, yaxud gün keçərsə, yediyinizin xeyrini yox, zərərini görərsiniz.
Z.HÜSEYNOVA, “Xalq qəzeti”